Festival kratkog eksperimentalnog filma i videa/25 fps - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Festival kratkog eksperimentalnog filma i videa/25 fps

Festival kratkog eksperimentalnog filma i videa/25 fps

Zagreb 21. rujna dobiva novi festival, a na nama je red da vas upoznamo s opširnim programom koji nas očekuje tih jesenskih dana u Studentskom centru.

m.b. 31.05.2005 0 komentara

Festival kratkog eksperimentalnog filma i videa/25 fps

Ako je vjerovati odgovornima za kulturu u zagrebačkom Studentskom centru, izgleda da se stvari polako pomiču s mrtve točke, pa sva šuškanja po zagrebačkoj alternativnoj špici o pretvaranju SC-a u salon luksuznih automobila padaju u vodu, pogotovo kada su nas već zainteresirala druga šuškanja o pokretanju Međunarodnog festivala kratkog eksperimentalnog filma i videa pod nazivom 25 fps.

Da odmah (i opet) razjasnimo osnove – 25 fps (frames per second) je broj sličica koje po PAL standardu projure u jednoj video sekundi, stvarajući dojam da se pikseli, elektroni, boje i ostalo, uistinu kreću, vjerno predočavajući svijet oko nas, ali i dajući nam mogućnost da ga umnogome i promijenimo. Taj tehnički pojam, odgovoran za ime festivala, ujedno mnogo govori i o njegovu sadržaju, odnosno o brzini razvijanja videa i uopće medijske umjetnosti koja je danas već uplela svoje prste u gotovo sva polja suvremenoga života, od reklamne industrije, dizajna do glazbenih spotova.

Festival organizira istoimena udruga za audiovizualna istraživanja u kojoj se, među ostalima, nalaze i domaći videoumjetnici Simon Bogojević Narath i Vladislav Knežević, a cilj je organiziranja 'Još Jednog Festivala' upoznati domaću publiku s međunarodnim eksperimentalnim filmom i videom koji je uglavnom poprilično daleko od onoga što nam se nerijetko nudi u istoimenom domaćem programu na Danima hrvatskog filma.

25 fps će u četiri dana trajanja u Studentskom centru, od 21. do 25. rujna, prikazati najrazličitije radove, od kojih većina pripada trenutnom vrhu svjetske eksperimentalnofilmske produkcije, te će tako pokušati promijeniti elitističke predrasude o eksperimentali kao hermetičnoj, galerijskoj i nerazumljivoj visokoumjetničkoj formi. Upravo zato ni mjesto održavanja nije slučajno, jer se Zagreb tako vraća jednom od svojih prvih festivala, koji se davne 1963. godine zvao GEFF (Genre Film Festival) i koji je već tada umnogome promijenio način na koji se do tada razumijevao i gledao film.

The Phantom Museum, Quay Bros

U četiri natjecateljska festivalska programa gledatelji će moći vidjeti radove koji su u protekle dvije godine poharali sve svjetske filmske fešte, kao što je primjerice film Daniela Askilla 'We Have Decided Not to Die', zatim fantastični pobjednik Lab konkurencije na Clermont-Ferrandu, Pleixov rad 'Sometimes', film sandenskog pobjednika Davida Russoa 'Pan With Us' ili pak rad mračne i opake braće Quay 'The Phantom Museum'.

Popis je naravski podugačak, pa ćemo vam ga predstavljati drugi put, kao uostalom i brojne distribucije te produkcije koje će u Zagreb poslati svoje najsvježije radove (sixpackfilm, animate!, OnedotzeroVideo Data Bank...). Uz glavni program, organizatori najavljuju i brojne retrospektive koje će popratiti vrhunski predavači - primjerice, stari japanski film, američki underground film, kultni hrvatski radovi s kraja 60-ih godina... - a i brojni su gosti već potvrdili svoj dolazak, uključujući i Calmina Borela, selektora Lab konkurencije na Clermont-Ferrandu, koji će prikazati i program lovorom ovjenčanih radova s proteklih nekoliko klermontferandskih godina (tu će se, među ostalima, naći i fensi animirani oskarovac 'Ryan' Chrisa Landertha).

Međunarodni žiri koji dodijeliti festivalski Grand prix za najrad istrčat će u sljedećem sastavu - Fred Camper, američki teoretičar filma i videa, Nicolas Schmerkin – pariški selektor, distributer, kustos i izdavač animacijsko-filmskog časopisa 'Reperages' te Hrvoje Turković – teoretičar, sveučilišni profesor i kustos. Kako se njihova uloga ne bi svela samo na dodjelu nagrade, a da ih pri tome nismo dobro ni vidjeli, zadatak će svakog člana žirija biti prigodno predavanje uz još prigodniju prezentaciju radova.

No, nemojte nas držati za riječ –  do fetivala ima još koji mjesec, pa je program dakle podložan brojnim promjena o kojima ćete, ma of course, sve na vrijeme saznati, jer adresa na kojoj upravo jeste, medijski je pokrovitelj festivala. 

Ipak, ako vas nakon svega ovoga uopće ne zanima što će i kako biti prikazano na rujanskom festivalu 25 fps, predlažemo vam kratki pogled na službeni web, koji bi ubrzo trebao zablistati u svojoj punoj opremi i dizajnu. Web potpisuje filmskom.netu dobro poznat shepooarts, a dizajnerske će zahvate obaviti Željko Serdarević i Dragan Mileusnić. Pa vi čekajte, i povremeno čekirajte...

Komentari

Nema komentara.