15 minuta slave Georgea Lucasa - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      15 minuta slave Georgea Lucasa

15 minuta slave Georgea Lucasa

Teško da ijednog prosječnog čovjeka planete Zemlje ne obuzme potpuni užas kada se prisjeti svojih sasvim ozbiljnih seminara s prve godine faksa. No, ne i Georga Lucasa.

m.b. 09.03.2005 0 komentara

15 minuta slave Georgea Lucasa

Dotični je upravo od 15-minutne studentske vježbe, koju je napravio studirajući na University of Southern California, napravio prvi dugometražni film, naravno, znanstvenofantastične orijentacije. Prvorođeno kratkometražno filmsko djelo dragog nam dr. Jedija/Wadera zove se 'THX 1138 4EB: Electronic Labyrinth', od kojeg je četiri godine kasnije odlučio zadržati samo prvi dio naziva, uposliti producenta Francisa Forda Coppolu i glumca Roberta Duvalla. Eh da, samo tako... 

No, kada malo bolje pogledamo kojim je putem kasnije krenula karijera tog navodno veoma lošeg studenta, dobro je i učinio, jer upravo je za taj uradak osvojio prvu nagradu na jednom od nacionalnih studentskih filmskih festivala '67/68. godine, nakon koje je uslijedio i poziv od Warner Brosa da prisustvuje snimanju mjuzikla 'Finian's Rainbow' koji je režirao Francis Ford pet godina prije 'Kuma'.

Ne treba zaboraviti da sve to događa i pet godina prije nego što će Lucas snimiti po mnogima najbolji film svoje karijere, prekrasno melankolične 'Američke grafite'. Nu dakle, Coppola i Lucas postadoše prijatelji, osnovaše hipijevske 1969. studio 'American Zoetrope' te u suradnji snimiše dugometražni 'THX 1138' inspiriran studentskom vježbom koja umnogome vuče korijene iz Orwellowe '84. i sličnih distopijskih prikaza nesretne nam budućnosti.

Lucasova noćna mora događa se u kompjutoriziranom svijetu u kojem naravno nema mjesta za individualnost i slične tričarije. No, našao se tu ipak jedan osobenjak pod 'nazivom' THX 1138 koji pokušava pobjeći i spasiti živu glavu od velikog oka koji kontrolira njegov svaki pokret. Basically, cijeli je film sklopljen od sekvenci čovjeka koji trči (kao i ona njemačka Lola) i ljudi koji se koriste kompjutorima u službi Big brothera kako bi zaustavili njegov bijeg. Pozadinski zvuk uzbune koji ne jenjava tijekom trajanja cijeloga filma slično je riješio u isto vrijeme i njegov sunarodnjak David Lynch u svojemu animiranom prvijencu 'Six Men Getting Sick (Six Times)' nastalom na sasvim drugoj obali SAD-a.

Naravno, teško je danas iskreno govoriti o kvaliteti Lucasova prvijenca kada cjelokupna filmografija jednog od najSF redatelja zasigurno sve duguje spletu okolnosti nastalom nakon prikazivanja THX-a na studentskoj nacionalnoj smotri (dakle, ozbiljno shvatite naše domaće Dane hrvatskog filma). To vjerojatno shvaća i sam George, koji hommage tom filmiću, sudeći po brojnim podacima fanova na webu, odaje još od 'Američkih grafita' do 'Ratova zvijezda'. Primjerice, broj tablice na Milnerovu autu iz 'Grafita' glesi THX 138, a u jednoj od 'Star Wars' epizoda Luke zatraži da se zatvorenik prebaci iz zatvorskoga bloka 1138. A i obožavatelj Lucasova opusa, Brett Leonard, u svojem je 'Čovjeku kosilici' eksperimentalnoga čimpanzu nazvao Rosco 1138...

Dakle, ako vam je do čekiranja početaka karijere velikoga SF mahera, svakako nabavite DVD na kojem se nalazi i još mnogo više.

Komentari

Nema komentara.