Pazi, oštar pas! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Pazi, oštar pas!

Pazi, oštar pas!

Natpis koji nakon gledanja Buñuelova i Dalijeva prvijenca dobiva sasvim novu dimenziju...

filmski.net 23.11.2004 0 komentara

Pazi, oštar pas!

Je li to zato što je u igri jedno sasvim obično oko i jedna sasvim uobičajena britva, ili je riječ o nečem mnogo dubljem, pokazala je povijest, pa su tako sedamnaestominutni 'Andaluzijski pas' (1928) i malo duže 'Zlatno doba' (1930) danas upisani u filmske anale kao vrhunska ostvarenja svjetske kinematografije. A čime bolje proslaviti stogodišnjicu rođenja Španjolskoga egocentričnog slikara Salvadora Dalia nego reizdanjem njegovih dvaju masterpieceva na dvostrukom DVD-u.

Upravo je to učinio Britanski filmski institut ove veljače, i mora se priznati, učinio je dobro svima koji svoju devedeoteku žele upotpuniti još uvijek veoma kontroverznim i skandaloznim radovima koji će sasvim sigurno šokirati sve vaše prijatelje koji vam dođu na večernje opuštanje.

I am un chien Andalusia, pjevao je Black Francis u Debaseru, vjerojatno imajući na umu čovjeka koji vuče dva klavira s mrtvim magarcem, deset božjih zapovijedi i živoga svećenika, čovječju ruku s rupom iz koje izlaze mravi i odsječenu ruku na ulici. Naravno, ako ste pratili opus neobičnoga slikara sa šiljatim brčićima i ludoga Španolskoga redatelja od kojeg su i mnogi slavni filozofi psihoanalize posudili pokoju, tada vam je sigurno jasno da je Andaluzijski pas jedno sasvim antiburžoasko i antiklerikalno djelo koje već u prvim sekvencama vrši direktan napad na gledatelje režući im oko kojim gledaju i razumijevaju svijet (da da, ruka s britvom pripada upravo Luisu Buñuelu).

Zlatno doba

Šezdesettrominutno Zlatno doba također otkriva Buñuelove preokupacije koje su razrađene u kasnijim radovima, poput 'Ljepotica dana' ili 'Taj mračni predmet želje', a to je žudnja muškarca za ženom koja mu je uvijek nedostupna. Čovjek pogubi svojega sina, napadne slijepca koji prelazi ulicu, a zatim baci kroz prozor zapaljeno drvo, svećenika i žirafu, dok za to vrijeme služavka gori u kuhinji...

Razloge zbog kojeg je ovaj film bio zabranjen 49 godina ne treba, dakle, dodatno pojašnjavati, no znao ih je i Buñuel, pa je, kako legenda kaže, već na premijeri svojega prvijenca imao spremljeno kamenje u džepu kako bi gađao kritičare.

Dakle, ne časite ni časa! Dvostruki DVD Dalija i Buñuela preporučujemo svima, a posebno onima koji se upravo spremaju na tihi protest protiv najnovijih crkvenih inicijativa u rodnoj nam grudi. Cijena dvd-a je 24 funte, a osim dvaju filmova, na njemu se nalazi i komentar povjesničara Roberta Shorta i 98' dug dokumentarac o Bunuelu 'A Propósito de Buñuel'.

Ukoliko nise upoznati s produktima suradnje dragog nam dvojca, skoknite ovdje i pogledajte po insert.

Komentari

Nema komentara.