Kratko na SFF-u - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Kratko na SFF-u

Kratko na SFF-u

Sarajevo FF na meniju svog jubilarnog 10. rođendana nudi popriličan broj kratkih filmova, a o konkurenciji - čitaj dalje!

18.08.2004 0 komentara

Kratko na SFF-u

Kratki igrani filmovi iz Regionalnog programa i programa Novi tokovi (New Currents Short) takmiče se, kao i prethodne dvije godine, za UIP (International United Pictures) nagradu koja sa sobom donosi 2000 eura. Ono što ovu nagradu čini posebno značajnom je činjenica da će pobjednički film biti nominiran za nagradu Europske Filmske Akademije (EFA) u kategoriji kratkog igranog filma. Inače, SFF jedan je od 11 europskih festivala koji nominira film za ovu prestižnu nagradu, koja će se ove godine dodijeliti u Barceloni.

Kao najuspješniji primjer koji se okoristio ovom nagradom može poslužiti BiH redatelj Ahmed Imamović, zvijezda rođena upravo pod okriljem SFFa. Naime, 2002. godine, ne samo da je otvorio festival, već je i pobijedio u konkurenciji za najbolji europski kratki film. BiH je tako prvi put imala predstavnika na takmičenju za EFA-inu godišnju nagradu, a Ahmed Imamović za svoj kratki film 'Deset minuta' postao dobitnik Felixa. Uz Felixa i druga priznanja bio je to i najbolji motovunski film iste godine.

Ovogodišnja sekcija Regionalnih kratkih filmova sastoji se od 9 filmova u natjecateljskom dijelu programa, te 4 izvan konkurencije. Promjena ovog dijela Regionalnog programa u odnosu na prošlu godinu je što je prihvaćen i video format, čineći selekciju širom i bogatijom. Filmovi u konkurenciji ne smiju biti duži od 15 minuta (prema pravilima Europske filmske akademije).

Žirijem za izbor najboljeg kratkog filma, predsjedavati će još jedan veliki režiser Hugh Hudson ('Vatrene kočije'), a društvo će mu u praviti dvije filmske dame, Aida Begić-Zubčević, redateljica iz BiH i Ludmila Cvikova, selektorica Rotterdam Film Festivala.

Ali to nije sve glede kratkog! Ima još jedna nagrada: SFF u suradnji sa UNDP će dodijeliti će i EKO nagradu za najbolji kratki film o zaštiti životne sredine koji će redatelju filma donijeti na lice osmijeh širok 5.000 dolara.

Od ostalih kratkih filmova tu je i program kratkih filmova za djecu te posebna projekcija  u sklopu Novih tokova posvećena Međunarodnom festivalu kratkih filmova Clermont-Ferrand.

'La Cantina di Ferro'

A sada, kratko predstavljanje 9 kratkih filmova iz regionalnog programa:

Pčelci, r. Grega Mastnak, Slovenia, 5'
Pčelci, vrlo simpatični i vrlo strašljivi pernati stanovnici stepe, su veza između primata i ptica. Žive u urednim, prostranim kavezima. Pripitomili su mačku i čovjeka. Koki je tipični Pčelac. Sve radi naglo i sve se pretvara u fijasko, no neuspjeh ga ne spriječava da ponovo pokuša, jer je blagosloven sposobnošću da svaki neuspjeh prikaže kao veliki uspjeh.

Bube, r. Igor Ivanov, Makedonija, 15'
Petar je autisti, koji poput svih autista živi u svom svijetu. Njegova obitelj daje sve od sebe da ga zaštiti od negativnih utjecaja okoline. Ipak, stvarnost jednog dana prodire u njegov svemir i uništava ga. Petar se odlučuje osvetiti.

La Cantina di Ferro, r. Matija Debeljuh, Hrvatska, 12'
San jedne djevojčice zarobljene između starih psihodeličnih prostora, u čudnom odnosu s ocem, putuje između jave i sna. Pas laje, pištolj puca... a njen je jedini izlaz iz tog straha podrum!

Plasticat, r. Simon Bogojević-Narath, Hrvatska, 10'
Noć. Grad. Džep pun novca. Prosjak u prometnoj ulici. Sve u svemu, nevolja, zar ne? Pogledajte kako neobavezna šetnja ulicom može život okrenuti naglavačke. U bilo kojem smjeru. (naslovna fotografija)

Srijedom, r. Alma Bećirović, BiH, 12'
Panja (40) je samac, čija se rutina iznenada i pozitivno mijenja ulaskom radio emisije o osnovama tango plesa u njegov život. Od tada stvari kreću drugim tokom.

Traffic, r. Catalin Mitulescu, Rumunjska, 15'
Na putu na naredni poslovni sastanak, Tudor ima pauzu od 20 minuta. Dovoljno da jednu djevojku pozove na kafu, priča o svojoj kćeri i snimi fotografiju.

'Poklon za Sanju'

Poklon za Sanju, r. Srđan Šarenac, SiCG, 15'
Bosanac, izbjeglica u Njemačkoj, želi da se ubije za Novu godinu jer ga je djevojka Sanja ostavila zbog Turčina Murata. Njegov gazda naručuje mu prostitutku da ga bar malo razveseli. Jovanka, koja to radi prvi put, dolazi kod Bosanca samoubojice. Njih dvoje prisiljeni su dočekati zajedno Novu godinu.

Engram, r. Milica Mitrović, SiCG, 13'
Usamljeni mladić pokušava riješiti misteriozni nestanak neobične djevojke koju je slučajno upoznao.

Ciganjska, r. Marko Meštrović, Davor Međurečan, Hrvatska, 8'
O ovome bombonu ste svakako već čuli, ali ponavljanje je majka mudrosti: animirani film Ciganjska temelji se na pjesmi 'Ciganska' Miroslava Krleže, jednog od najvećih hrvatskih književnih stvaralaca. Atmosfera, složeni nadrealni likovi, uz to i izbor Krležine mračne pjesme iz 1936, pokazuju da su autori svjesno unijeli vezu sa njemačkim ekspresionizmom. Na taj način su se fokusirali na prikaz psihe likova, posebno naglašavajući najveći grč, otuđenje u urbanoj džungli ili nerazumljivi poriv ka samouništenju.

A za više o filmovima van konkurencije, klik

Komentari

Nema komentara.