Što je na meniju DHF-a? - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Što je na meniju DHF-a?

Što je na meniju DHF-a?

DHF nudi 1. domaći pornić Zvonimira Maycuga, serijal o Zagrebu, slovenske kratkiše, retrospektivu Dalibora Barića i dobitnika Oktavijana - Nedeljka Dragića.

Siniša Paić 14.04.2016 0 komentara

Što je na meniju DHF-a?

Na današnjem druženju s novinarima i autorima u Novoj ploči, o nadolazećem jubilarnom 25. izdanju DHF-a govorili su Zdenka Gold, direktorica 25. DHF-a, Željko Luketić, umjetnički direktor 25. DHF-a i Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, dok su autori predstavili svoje filmove iz programa. Bogatom festivalskom konkurencijom u atraktivnim terminima (od 16, 18, 20 i 22 sata) u kinu Europa prošetat će odabranih 87 igranih, animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i namjenskih filmova koje će predstaviti sami autori. Publika će tako na jednom mjestu i iz prve ruke moći otkriti o čemu i na koji način razmišljaju domaći filmaši svih generacija, a kao izvrstan vodič za gledatelje po programskoj galaksiji DHF-a poslužit će 14 tematski definiranih blokova. Među naslovima iz konkurencije izdvajaju se novi radovi Dražena Žarkovića, Petre Zlonoge, Maje Lesar, Nevija Marasovića, Ane Hušman, Željka Sarića i Nebojše Slijepčevića.

Nešto raniji termin u kinu Europa (14 sati) rezerviran je za program 25 godina DHF-a, odabir filmova s čak 24 festivalska izdanja, a mnogo izvrsnih filmova posjetitelje očekuje i u kinu Tuškanac, gdje se i ove godine prikazuju naslovi iz popratnih programa. Rubna i kultna ostvarenja iz retrospektive Psihotronički film na rasporedu su u petak, 22. travnja (Jakov Sedlar) i u subotu, 23. travnja (Zvonimir Maycug). Tom prilikom bit će prikazan prvi hrvatski i jugoslavenski hardcore pornografski film 'Oaza' te redateljeva religiozno-homoseksualna drama 'Kalvarija' koja među publikom uživa kultni status.  


U Tuškancu će publika imati jedinstvenu priliku pogledati tri filma iz TV serijala o glavnom gradu, 'Zadnja pošta Zagreb' (1977) urednika Angela Miladinova u režiji Mladena Jurana, čime se DHF pridružuje obilježavanju skorašnjeg 60. rođendana Hrvatske radiotelevizije. U Tuškancu nas očekuju i novi dokumentarci iz susjedstva po izboru Olivera Sertića te prvi koraci naših danas etabliranih filmaša u programu Rani radovi s ADU-a. Posebno se izdvajaju prvi radovi Darka Rundeka, Snježane Tribuson i Branka Schmidta.
Selekcija slovenskih kratkometražnih filmova, koji će također biti prikazani u Tuškancu, donosi eklektičnu mješavinu žanrova i poetika koja odražava kvalitetu suvremenog slovenskog filma. Tako će publika među novim autorima imati priliku vidjeti i već etablirana imena poput Žige Virca, Sonje Prosenc i Jana Cvitkoviča.

Zadnji dan festivala na platna kina Tuškanac donosi čudesne kolažne svjetove našeg multimedijalnog umjetnika i redatelja čiji su rad, među ostalim, hvalili magazine Fangoria i Senses of Cinema te znameniti filmaš Ken Russel. Retrospektivu Dalibora Barića ne bi trebao zaobići nijedan pravi filmofil jer autor je uronio još dublje u svoj arhiv i samo za DHF sastavio listu svojih rijetko viđenih filmova, od kojih se jedan prikazuje premijerno. Još jedan program u nedjelju popodne stiže na velika platna Tuškanca iz arhivskih dubina. Riječ je o programu Reklame iz Zagreb filma koji uključuje radove majstora i naručenog filma: Milana Blažekovića, Borivoja Dovnikovića, Vladimira Delača, Zlatka Grgića, Nedeljka Dragića, Dušana Vukotića, Aleksandra Marksa, Vladimira Jutriše, Branka Ilića, Borisa Kolara i Zlatka Pavlinića. Osim u tom programu, animirani filmovi Nedeljka Dragića – dobitnika ovogodišnje nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo – moći će se u istom kinu pogledati i u retrospektivi Dragićevih radova.
 
Prilika za rođendansko slavlje bit će u petak, 22. travnja na trećoj festivalskoj lokaciji, u baru Vinyl, gdje će se moći pogledati, poslušati, a i zaplesati uz glazbene spotove iz natjecateljskog programa namjenskog filma. Program Videodrom u Vinylu, koji se održava u suradnji s Croatia Recordsom, uključuje spotove domaćih bendova, među kojima su najpoznatiji Elemental, Hladno pivo i Lollobrigida, a pratit će ga i okrugli stol o odnosu glazbe i filma koji će pod nazivom Zašto je odnos glazbe i filma u Hrvatskoj toliko suzdržan i oprezan? okupiti neke od vodećih redatelja glazbenih spotova, producenata, glazbenika i novinara stručnjaka.
 
Uz spomenuti okrugli stol, program EDU/PRO DHF-a uključuje i okrugle stolove na temu psihotroničkog filma i filmskih festivala, predavanja producentice Roshanak Behesht Nedjad o razvoju projekata u početnoj fazi te dvije prezentacije Hrvatskog audiovizualnog centra, Sve što ste ikada željeli znati o prijavi filma na HAVC (a niste se usudili pitati) i Što s filmom kada je gotov?, zatim radionicu filmske kritike pod vodstvom Višnje Vukašinović Hrvatski film traži kritičare, Malu pravnu kliniku u suorganizaciji sa SPID-om te predstavljanje knjige Dum spiro spero koju potpisuje naš poznati spisatelj, a od ove godine i redatelj Pero Kvesić. Ulaz na sve projekcije Dana hrvatskog filma besplatan je uz prethodno preuzimanje ulaznica.

Komentari

Nema komentara.