MSU nudi online video - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      MSU nudi online video

MSU nudi online video

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održava se Video Vortex 8 – međunarodna konferencija kojoj je tema online video!

s.p. 15.05.2012 0 komentara

MSU nudi online video

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji sa splitskom udrugom Kazimir i Institutom mrežnih kultura iz Amsterdama organizator je i domaćin međunarodne konferencije teoretičara, umjetnika i eksperata za nove medije (posebno za online video) okupljenih u mreži pod nazivom Video Vortex. Riječ je o platformi koja se bavi novijim fenomenom uvelike prisutnom na internetu (Vimeo, YouTube, Facebook). Pokretne slike (film/video) i internet u procesu su definiranja međusobnih dinamičnih i kreativnih odnosa te će se konferencija fokusirati na sadržaj promjena u suvremenoj umjetnosti i filmu, ali i širim kulturnim, društvenim i tehnološkim poljima.

Pokretač mreže je svjetski uvaženi teoretičar novih medija Geert Lovink iz Instituta mrežnih kultura iz Amsterdama, a prijašnje konferencije održane su u Bruxellsu, Amsterdamu, Ankari, Splitu i drugim gradovima. Zagrebačka konferencija Video Vortex 8 značajna je prekretnica jer prvi put ima podršku velike muzejske institucije kao što je MSU. Nakon Zagreba, konferencije će se održati u Berlinu, New Yorku te u Parizu. U radu konferencije sudjelovat će tridesetak govornika podijeljenih u šest panela pod nazivom: Suvremena umjetnosti i online video, Teorijski diskurs o pomaku u digitalne pokretne slike, Društvene mreže i online video u regiji, Perspektive online kina, Tehnološki aspekti i razvoj online videa te Umjetnička istraživanja online videa.

Sudionici konferencije su: Seumas Coutts, Annelies Termeer, Sabina Salamon, Laurence Rickelts, Bojana Romić, Riczhard Kluszchinsky, Andreas Treske, Dagan Coen, Janos Sugar, Peter Perg, Damir Nikšić, Sandra Sterle, Gabriel Menotti, Jan Simons, Nina Koll, Miklos Peternak, Dalibor Martinis, Natalie Bookchin, Annie Abrahams, Maartin Brinkerink, Miha Colner i Richard Vickers.

Paralelno uz konferenciju održat će se izložba s djelima nastala kroz participativne procese na internetskim mrežama odnosno kao autorski video priređen za online distribuciju: Liu Wei, Perry Bard, Flag metamorphosis, Janos Sugar, Sandra Sterle, Natalie Bookschin, Dalibor Martinis, Damir Nikšić, Annie Abrahams. Kustos je Tihomir Milovac. Dio izložbe su kustoski odabiri online videa trenutno dostupnih na mrežama s težištem na korištenje internetskih mreža za distribuciju aktivističkog sadržaja u formi video zapisa. Kustosi izbornici online videa su Vera Tollman, Sarah Kesenne, Christiane Paul, Perry Bard, Brian Willems, Hebert Patrick i Alexandra Juhasz. Voditelji panela su Geert Lovink, Tihomir Milovac, Petar Milat, Brian Willems, Dan Oki, William Linn.

Naglašavamo da je ulaz na konferenciju slobodan i nije potrebna prethodna najava!

Video Vortex 8 – kultura, umjetnost i politika online videa
Raspored događanja:

ČETVRTAK, 17.05.2012.

18.00 riječ dobrodošlice predstavnika MSU-a, udrugeKazimir iINC-a

18.30 otvorenje izložbe u NO galeriji

20.00 program u Dvorani Gorgona, UPLOAD CINEMA; Dagan Coen (Amsterdam)

PETAK, 18.05.2012.

10.00-11.30 panel: Suvremena umjetnosti i online video
Moderator: Tihomir Milovac
Sudjeluju: Sabina Salamon (Rijeka), Seumas Coutts (Berlin), Andreas Treske (Izmir)

12.00-13.30 panel: Teorijski diskurs o pomaku u digitalne pokretne slike
Moderator: Geert Lovink
Sudjeluju: Laurence Rickels (Karlsruhe), Bojana Romić (Beograd), Riczhard Kluszchinsky (Varšava)

14.30-16.30 Društvene mreže i online video u regiji
Moderator: Petar Milat
Sudjeluju: Aleksandra Sekulić (Beograd), Janos Sugar (Budimpešta), Peter Purg (Ljubljana), Sandra Sterle (Split), Damir Nikšić (Sarajevo)

SUBOTA, 19.05.2012.

10.00-11.30 panel: Perspektive online kina
Moderator: Brian Willems
Sudjeluju: Annelies Termeer (Amsterdam), Miklos Peternak (Budimpešta), Jan Simons (Amsterdam)

12.00-13.30 Umjetnici govore o vlastitom radu i istraživanju online videa
Moderator: Dan Oki
Sudjeluju: Natalie Bookchin (Los Angeles), Annie Abrahams (Paris), Dalibor Martinis (Zagreb)

14.30- 16.00 Tehnološki aspekti i razvoj online videa
Moderator: William Linn
Sudjeluju: Maarten Brinkerink (Amsterdam), Miha Colner (Ljubljana), Gabriel Menotti (London)

16.00-16.30 završna rasprava

Komentari

Nema komentara.