Završen Festival u Taboru! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Završen Festival u Taboru!

Završen Festival u Taboru!

Krasno mjesto, krasan ambijent, odlični filmovi, a zainteresiranih gledatelja poprilično malo, a opet više nego prošle godine. Više sreće na sljedećem Taboru!

27.06.2004 0 komentara

Završen Festival u Taboru!

Dobra ideja je dobra ideja; to u svijetu filma dolazi do izražaja posebno kad je riječ o kratkom filmu. Ideja organiziranja festivala kratkog filma u Hrvatskoj na mjestu koji ljudima nije ispred nosa je u najmanju ruku hrabra ideja. Ovaj mladi filmski festival sa svojim manama i čarima ovu je subotu završen, nagrade su podijeljene i ostaje nada da će se sa Tabora maknuti skele do sljedeće godine, da će netko stajati kraj svjetla i paziti da se ono ne pali tijekom projekcija i da će više ljudi biti zainteresirano za festival jer selekcija filmova stvarno je bila izvrsna.

Tročlani žiri festivala; Matthias Groll, Luca Busso i Ivan Ladislav Galeta (koji nije uspio doći na dodjelu nagrada) ovako su odlučili:

* Posebnu nagradu žirija dobio je 8minutni mađarski film Ki a macska (Tko je mačka) Petera Meszarosa, u kojem četiri dječaka igraju brutalnu igru s mačkom u napuštenoj tvorničkoj hali.

'Welcome to Europe', 'Ki a Macska' i 'Fast Film'

* Najbolji dokumentarni film je švedski Welcome to Europe (Dobrodošli u Europu). Ovaj izrazito ritmičan i atraktivan film u 9 i pol minuta govori o tranzicijskim pravilima i restrikcijama koje očekuju nove članice Europske Unije, poput nedopuštanje selidbe i rada u zemljama izvan matične prvih 7 godina priključenja.


* Trofej 're-animirana Veronika' za najbolji animirani film ide ovogodišnjem opjevanom 'Fast Filmu' Virgila Widricha. Film prikazuje povijest potjere na filmskom platnu, u kojoj je korišteno preko 65 000 filmskih isječaka koji su se naknadno animirali.

* Najbolji film na zadanu temu (hrana) je 'Fishtale' (Riblji rep) Paula Glynna sa osvojenim trofejem 'Gladna Veronika' i 500 eura. Film dolazi iz Irske, traje 7 minuta i priča o dječaku koji ulovi svoju prvu ribu, ali se ne nosi baš najbolje s posljedicama; po noći se digne ne bi li je oživio, a ujutro kad mu serviraju tu istu ribu, bude mu slabo.

'A Haz' i 'Fishtale' na parove razbroj se

* Najbolji film je i najduži film festivala, u trajanju 36 minuta što nas navodi na zaključak da je festivalsko pravilo o primanju filmova do 30 minuta ili u zadnji čas promijenjeno ili prekršeno. Riječ je o mađarskom filmu A Haz (Kuća) Karoly Ujj Meszarosa kojem ide 'Veronikina Lubanja' i 1000 eura. Ovaj odličan, težak i atmosferičan film u koji je potrebno zaroniti s punom koncentracijom prikazuje autorovu ispovijest o jednogodišnjem životu u kući u kojoj se osjećao kao stranac sa stalno prisutnom nelagodom.


* Publika se složila s američkom akademijom i umjesto Oscara dala 'Glas Veronike' -  trofej za najbolji film po izboru publike, 'Harvie Krumpetu', filmu o običnom čovjeku čiji život naizgled prati zla kob. Harvie u filmu uči mnoge lekcije te pronalazi ljubav, slobodu, nudizam i konačno shvaća pravo značenje čovjeka. Film je osvojio pregršt nagrada i donio ponešto novca i slave njegovom autoru Adamu Elliotu.

Vidimo se na trećem, boljem i većem Tabor film festivalu!

Komentari

Nema komentara.