Split film festival, klapa 9. put - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Split film festival, klapa 9. put

Split film festival, klapa 9. put

9. izdanje SFF,od 26.06.-02.07., ponuditi će presjek uradaka dugometražne i kratke forme i novih medija, a za posebne su projekcije pripremili i posebne poslastice. Čitaj...

25.06.2004 0 komentara

Split film festival, klapa 9. put

Usprkos sve većoj nemogućnosti da se festival razvija iz male neprofitne ustanove u cijenjeni festival, sastavljen je bogat program. Veliki dio filmova koji su najavljivani otpao je zbog nemogućnosti dogovora s producentima i distributerima, ponajprije zbog financijske pomoći za koju se niti ove godine još ne zna kolika je, upozorava Branko Karabatić, direktor festivala. Ipak, pogled na festivalski meni čini nas optimističnima. Četiri će žirija odlučivati kome će se podijeliti nagrade.

DUGOMETRAŽNA KONKURENCIJA nudi deset filmova od kojih je široj javnosti možda najpoznatiji 'Notre musique' Jean-Luc Godarda koji (valjda) stiže friško iz Cannesa gdje je prikazan u popratnom programu. No, čini mi se da je se zec ipak krije u nekim drugim grmovima:
*'Sexual dependency' Bolivijca Rodriga Bellota koji cijelo vrijeme ide u dva kadra na istom ekranu ili
*'Switching' Danca Mortena Schjodta(naslovna fotografija) na kraju kojeg sami birate kakav kraj želite, '
*Peep TV Show'
autorsko djelo Japanca Tsuchiya Yutake, vrlo efektni video prikaz uličnog života mlađarije u tokijskim kvartovima poput Shibuye koja jedva razaznaje granice stvarnosti i imaginacije, ne poznaje obiteljski život, ovisni su o Internetu, kamerama...

'Peep TV Show'

KRATKA KONKURENCIJA nudi tridesetiosam uradaka koji uglavnom dolaze s europskih adresa s nekoliko američkih, japanskih i australskih kontribucija. U konkurenciji su i dva Hrvata: pobjednica eksperimentalne kategorije na Danima hrvatskoga filma Marija Prusina s filmom 'Uterus' i Damir Čučić s 'Arabeskom'. Nepravedno prema ostalima, ali skrećem pažnju i na Australca Daniela Askilla i 'We Have Decided not to Die'.
SELEKCIJA NOVIH MEDIJA predstaviti će nam dvadesetijedan Internet projekt, instalacijU, performans, interaktivni film itd. 

'We Have Decided not to Die'

U nekompetitivnom dijelu
*FOKUS najatraktivnioji je ovogodišnji berlinski pobjednik 'Glavom kroz zid' Fatiha Akina, biseri *SLIKE su 'Control Room' Noujana Jehane o radu najbogatije TV postaje na Istoku – Al Jazzeri i 'Dogville Confessions' Saifa Samija koji govori o back stage atmosferi za vrijeme snimanja 'Dogvillea' te na neki način skida jedan veo tajne s intrigantnog redatelja Larsa Von Triera.
*FORUM nudi desetak dokumentarnih djela, izdvajamo 'Peščenopolis' Zrinke Matijević Veličan o četiri sudbine stanovnika poznatog zagrebačkog kvarta Peščenica, 'Persona Non Grata'Oliver Stoneov lament snimljen na ulicama Jeruzalema i Tel Aviva sA zanimljivim intervjuima svih tamošnjih značajnih političkih faca te 'Barefoot to Herat' Majidi Majida koji govori o skrivenim stranama afganistanskog rata.

'Barefoot to Herat'

U sklopu posebnog programa vidjet ćemo eksperimentalne filmove Stana Brakhagea kojemu, posthumno (umro je 2003.), SFF dodjeljuje nagradu za doprinos razvoju pokretnih slika. Osim filma 'Dog Star Man', ostali radovi koji će biti prikazani nisu na popisu njegovih najrazvikanijih filmova.
Alexandar Surkov, cijenjeni europski filmaš, također će biti zastupljen s jednom finom retrospektivom. Prikazani će biti i filmovi cijenjenih svjetskih redatelja na temu The Blues, popis onih koji su se izrazili impresivan je: Clint Eastwood, Charles Burnett, Mike Figgis, Win Wenders, Richard Pearce i Martin Scorsese (od njega je i potekla ideja).

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu prikazati će svojih petnaestak studentskih radova, Škola narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' prikazati će svoje filmove mahom iz 1929. i 1930. godine. Kao biser popratnog programa izdvajamo i pregledavanje digitalnih eksperimentalnih radova s 2. dvd-a selekcije onedotzera koji je nedavno održan u Londonu i sada putuje po cijelom svijetu.

'Switching'

Popis svih filmova u svim kategorijama možete naći na službenoj stranici festivala, za raspored projekcija ćete morati kontaktirati neki drugi izvor, što festivalu koji se bavi promicanjem novih medija i načina izražavanja ne ide nimalo u korist, naprotiv.

Komentari

Nema komentara.