70 priča o albumima za 70. obljetnicu - Hot Spot
Home      Vijesti      Filmski      Hot Spot      70 priča o albumima za 70. obljetnicu

70 priča o albumima za 70. obljetnicu

Hrvatska diskografska udruga povodom Nacionalnog dana albuma predstavlja knjigu važnih albumskih izdanja na našim područjima.

Siniša Paić 23.11.2018 0 komentara

70 priča o albumima za 70. obljetnicu

Hrvatska diskografska udruga ove je godine po prvi put obilježila Nacionalni dan albuma, a nakon brojnih aktivnosti ove jeseni povodom 70 godina od prvog albumskog izdanja, za studeni je pripremila posebnu poslasticu koju će ljubitelji glazbe moći – prolistati. Cijenjeni glazbeni kritičari Zlatko Gall i Hrvoje Horvat napisali su 70 priča o albumima čiji je izlazak označio važnu prekretnicu u glazbenoj industriji na našim područjima. Spomenute priče HDU je okupio pod naslovom 70 priča o albumima povodom 70 godina od prvog izdanja koji će se i službeno predstaviti 26. studenog.


„Sedamdeset priča o 70 longplejki s domovnicom hrvatskih izdavača koje imamo uvezane u ovom izdanju, moram odmah naglasiti, nisu nikakav „the best of“ hrvatskih dugosvirajućih ploča u razdoblju od njihove pojave na ovamo; ovaj spomen na početak najreprezentativnijeg formata u diskografiji zamišljen je kao works in progress, svojevrsni „radovi u tijeku“. Njegovi autori, uvaženi rock-kritičari i glazbeni pisci Zlatko Gall i Hrvoje Horvat, pokušali su iz perspektive dugogodišnjih recenzenata hrvatske glazbe, i diskografije posebno, za prvu etapu ambiciozne i hvalevrijedne zadaće što ju je pred sebe stavila Hrvatska diskografska udruga kao krovna diskografska organizacija, predstaviti najširu moguću lepezu pop-rock idioma koji su se javljali na našoj sceni, kako kao originalni izraz autentičnog muzičkog jezika, tako i kao lingua franca planetarne pop kulture. Mnogi od ovdje odabranih LP-ja što su stekli najšire prepoznavanje, osvojili prestižna priznanja, rušili granice prodaje, u društvu su s onima koji nisu stigli dalje od kultnog statusa ili su se ukopali na granicama žanrovskih međaša, često tek kao putokaz sretnijima i uspješnijima. A mnogo više njih, stotine njih, čekaju da u budućim pričama budu predstavljeni ili, bolje rečeno, da ih ponovno preslušamo. (…)“.
- iz predgovora urednika knjige, Siniše Škarice.


Predstavljanje knjige održat će se 26. studenog u baru Kaptol Boutique Cineme u Zagrebu od 18 sati. Predstavljanje će održati autori, urednik, predsjednik HDU-a Želimir Babogredac i dopredsjednik HDU-a Branko Komljenović, a razgovoru će se pridružiti i gosti iznenađenja – izvođači čiji se albumi nalaze u knjizi.


Predstavljanje knjige prati i prigodna izložba koja će biti otvorena za sve posjetitelje do srijede, 28.11. Izložba će uključiti neka od najvažnijih diskografskih izdanja od kojih se neka nalaze i u samoj knjizi. Događaj je upotpunjen i glazbenom pozadinom uz reprezentativne hitove iz albuma u knjizi.


'Hrvatska diskografska udruga još jednom je pokazala kako diskografija s naših područja raste iz dana u dan i može stati uz bok nekim svjetskim primjerima glazbenog izdavaštva. Ponosni, predstavljamo knjigu u kojoj donosimo tek dio velikih glazbenih prekretnica na teritoriju današnje države, a priče o njima zabilježene su od strane glazbenih znalaca sa zavidnim iskustvom u poznavanju glazbe i glazbenoj kritici. Knjiga koju ćete primiti u ruke sadrži, simbolično, 70 albuma različitih žanrova koji će svakog ljubitelja dobre glazbe vratiti u neka sjećanja, zaintrigirati, podučiti, ili jednostavno podsjetiti na važnost nekih naših glazbeno-umjetničkih vrednota. Upravo u tome leži ideja aktivnosti HDU-a povodom Nacionalnog dana albuma, dana koji ćemo od ove godine marljivo obilježavati, a možemo reći – i zabilježavati, u nekim novim tiskanim izdanjima.' - predsjednik HDU-a, Želimir Babogredac.


Knjigu je moguće kupiti i nakon predstavljanja u redovnoj prodaji.

Komentari

Nema komentara.