Almodovar na sudu zbog pokušaja puča? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Almodovar na sudu zbog pokušaja puča?

Almodovar na sudu zbog pokušaja puča?

Oscarom nagrađenog redatelja, Pedra Almodovara, bivša španjolska vladajuća stranka tužiti će zbog pokušaja 'podizanja puča'.

18.03.2004 0 komentara

Almodovar na sudu zbog pokušaja puča?

Na nedjeljnim izborima Španjolci su s vlasti smijenili stranku Partido Popular (PP), koja je uplela Španjolsku u američko-irački sukob i čiji je predsjednik Jose Maria Aznar blisko surađivao sa predsjednikom Bushem. Gubitnike je razbjesnio redateljev komentar na tvrdnje da je PP prosvjedima u Madridu planirala odgoditi prošlonedjeljne izbore kako bi se održala na vlasti. Almodovar je novinarima rekao da bi ti prosvjedi bili pokušaj državnog udara.

Na pressici povodom njegovog posljednjeg filma 'La mala educacion' redatelj je puno pričao o političkoj promjeni u državi. Nije skrivao svoje zadovoljstvo smjenom vlasti, a naglasio je kako mu je posebno drago što ponovo živi u 'ujedinjenoj i slobodnoj demokratskoj državi', objavio je BBC.

Desničarska PP je već osudila njegov film koji se bavi seksualnim zlostavljanjem u katoličkim školama i prozvala ga 'izravnim napadom na Katoličku crkvu'. Sada ga optužuju i da je iskoristio svoj ugled u javnosti kako bi bez dokaza optužio njihovu stranku za pokušaj državnog udara te naglašavaju da PP nije vladala diktatorski nego demokratski. Prilično je izgledno da ovaj sukob neće stati samo na prepucavanju preko novina nego da će se redatelj i predstavnici PP-a naći na sudu.

Najavljenu tužbu redatelj je kratko prokomentirao riječima: 'Ja sam samo prenio jeku mnoštva glasina' i dodao kako nije pretpostavljao da su i točne. Postojanje glasina o državnom udaru potvrdio je i vođa pobjedničke Socijalističke stranke, Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Premijera Almodovarovog novog filma održana je tjedan dana kasnije nego što je bilo planirano, ali ne zbog izbora, nego zbog bombaških napada na madridsku željezničku postaju. U napadima je poginuo 201 čovjek, a više od 1600 ljudi je ozlijeđeno. 

Komentari

Nema komentara.