Recept za sportski film - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Recept za sportski film

Recept za sportski film

Uspješan sportaš u holivudskom fimu je autsajder, gubi prve mečeve, naporno trenira, sluša starog trenera i nakraju pobjeđuje!

s.p. 25.03.2010 0 komentara

Recept za sportski film

Kod nas još igra 'Priča o prvaku', edukativna priča o mladom crnom sportašu koji je skrenuo s krivog puta i postao pravi prvak. To možda nije najveći holivudski film o sportu, ali sigurno jest onaj tipični, jer slijedi nekoliko pravila za dobar sportski film:

Prvo pravilo je da je glavni junak beznadni tip, odnosno čitav tim/reprezentacija nemaju nikakvih šansi za uspjeh. Nitko ne očekuje pobjedu od njih, ponekad je pravo čudo da su i došli na natjecanje - kao bob reprezentacija Jamajke u 'Ledenoj stazi'. E, onda u pomoć dolazi drugi glavni junak sportskog filma - stari trener koji dobiva drugu šansu i odlučuje od luzera i autsajdera napraviti pobjednika. Obično su i oni bili velike zvijezde ili barem perspektivni sportaši, ali alkoholizam, nesreće ili sportska ozljeda uništile su im karijeru. Poseban slučaj su treneri koji su kao sportaši već proživjeli utakmicu karijere i izgubili, pa sada kao treneri ponavljaju sudbonosnu utakmicu i žele ispraviti prošlost.


'Eye of the Tiger' - uz ovu glazbu trenira Rocky.

Naravno, sportaš(i) i trener ne mogu pobijediti odmah na početku jer onda ne bi imali dugometražni film. Zato na prvom meču/utakmici junak mora doživjeti katastrofalan poraz, a ako je u glavnoj ulozi tim onda on prolazi kroz ponižavajuć poraz nakon kojeg neki napuštaju ekipu ili izazivaju sukob u njoj. Da bi se uzdigao nad tim porazom, junak mora proći kroz važnu sastavnicu dobre sportske priče: trening! U filmu se obično montiraju rano ustajanje, doručkovanje sirovih jaja i obavezni sklekovi, nakon čega slijedi glavni dio treninga. Preporuča se moćna glazba za soundtrack, nešto kao 'Eye of the Tiger' koji prati Rockyja na njegovom džogingu.

Junak završi trening, fizički je spreman, ali svejedno ima psihološke dvojbe, sjeća se proteklih poraza i sumnja u vlastiti uspjeh. E, onda na scenu stupa stari trener koji dobiva drugu šansu i koristi priliku za jedan motivirajući govor u kojem obično mladim sportašima udijeli i pokoju lekciju iz života. Nakon toga slijedi...Što? Naravno - pobjeda! Ali, tek u zadnjim sekundama utakmice, kada naš junak dobiva priliku da zabije presudni koš ili da gol iz penala u sudačkom produžetku. A ako imamo Rockyja za glavnog junaka, onda on pobjeđuje tek nakon pretrpljenih batina koje bi ubile prosječnog vola. I diže se krvav s poda i zadaje nokaut onom ruskom monstrumu ili komu već...


'Ledena staza' - motivirajući govor za zimske sportaše iz ljetne Jamajke.

A ponekad priča završi i porazom, ali ta tragedija je zapravo moralna pobjeda koja nas uči da je bilo vrijedno boriti se. I to je odlična prilika za katarzu, gledatelji se prisjećaju svojih brojnih životnih poraza, ali zajedno s glavnim junakom spremno gledaju u budućnost jer znaju da je svatko, bez obzira koliko se činio malen, spreman za velike podvige!

Izvor: Empire

Komentari

Nema komentara.