Best of Booksa, Filmski i Muzika u 2009. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Best of Booksa, Filmski i Muzika u 2009.

Best of Booksa, Filmski i Muzika u 2009.

Booksa.hr, Filmski.net i Muzika.hr ponovo su udružili snage i zajedno probrali i odabrali najbolje iz književnosti, filma i glazbe u prošloj godini.

s.p. 31.12.2009 1 komentara

Best of Booksa, Filmski i Muzika u 2009.

Filmski i njegove sestre Muzika i Booksa i ove su godine gledali, slušali i čitali puno dobrih knjiga, albuma i filmova. Kao prava mala, ali složna i nadasve kulturna obitelj odlučili smo ponovo za vas odabrati najbolje primjere koji pokazuju kako naše tri ljubavi odlično funkcioniraju zajedno i inspiriraju jedna drugu.

GLAZBENI FILMOVI (odabrao: Filmski.net)

1. 'RIP: A Remix Manifesto'

Pravi dokumentarac modernog doba, oda remiksiranju i sempliranju u kojoj se miješaju anarhističke ideje, prilozi samih gledatelja i dobra muzika iz prošlosti i sadašnjosti.

2. 'Rumba'
Evo i jednog zanimljivog filma koji se odriče dijaloga, te vješto i duhovito pripovijeda slikom, glazbom i plesom.

3. 'Sevdah'
Autentična domaća priča o fado glazbi s naših prostora - sevdahu.

4. 'Lou Reed: Berlin'
Redatelj Julian Schnabel uspio je zabilježiti povijesni trenutak kada je Lou Reed po prvi puta uživo izveo svoj legendarni album iz 1973., pa ovaj film ne bi smjeli propustiti ljubitelji rocka.

5. 'Michael Jackson's This Is It'
Iako ne pruža dublji uvid u intimu Michaela Jacksona, film pruža jedinstveni uvid u njegovo stvaranje showa koji je trebao biti kruna njegove karijere.

FILMSKE ADAPTACIJE KNJIGA (odabrao: Filmski.net)

1.'Gangsteri'

Vrhunska HD rekonstrukcija ere Velike depresije, a ujedno i zanimljiv prikaz porasta moći države i mafije. I naravno - Michael Mann opet od svojih (anti)junaka stvara romantične heroje.

2. 'Doušnik!'
Evo konačno i filma koji se ne boji koristiti tok svijesti, i to onaj u kojem se čini da junak uopće ne komentira ono što se stvarno događa. Na kraju imamo noirevski obrat u kojem saznajemo da smo upoznali biznismena novog kova: priglupog patološkog lažljivca i lopova.  

3.'Gomorra'
Priča o sveprisutnoj 'hobotnici' mafiji izvorno je publicističko djelo jednog autora, no tim od čak 6 scenarista i redatelj Matteo Garrone napravili su film koji izgleda kao da je dokumentarac napravljen skrivljenom kamerom. 

4.'Frost/Nixon'
Mislite da su transkripti intervjua s jednim političarom dosadno štivo? Ovaj film uspijeva od talk-showa napraviti uzbudljivi triler!

5. 'Kompleks Baader Meinhof'
Usprkos nekim manjkavostima zbog sažimanja opsežne građe, ovaj film je odličan primjer adaptacije biografsko-povijesnog djela koja je ujedno i informativna i napeta.

NAJBOLJI FILMSKI SOUNDTRACKOVI ILI GLUMCI PRED MIKROFONOM (odabrala: Muzika.hr)

1. Soundtrack 'The Twilight Saga: New Moon'

Bez previše patetike, (originalno skladan za film) soundtrack 'Sumrak sage: Mladi mjesec' školski je primjer učenja na greškama; ako ne ide samoubilačkim-Weltschmerz tekstovima, onda ide dobrim starim rockom, dakako, kako to priliči atmosferi, izvučenog iz nekog vlažnijeg podzemlja...

2. Michael Jackson: 'This Is It (Original Soundtrack)'
Ad hoc složenom dokumentarcu 'This Is It' pridružuje se sadržajno odličan, kontekstualno morbidan i sjetan soundtrack najvećih hitova Michaela Jacksona, kronološki poredanim prema pojavljivanju u filmu, a osim što odražava veličinu neupitno najvećeg zabavljača u povijesti glazbe, on odražava i bešćutnost duha našeg vremena.

3. Pete Yorn & Scarlett Johansson: 'Break Up'
Iako su mnogi nemilice (i prije svega, nepravedno) skočili na Scarlett Johansson i njezin prvijenac 'Anywhere I Lay My Head', naša neodoljiva starleta zapravo pokazuje više šarma nego što neki žele prihvatiti ili mogu podnijeti.

KNJIGE O FILMU (odabrala: Booksa.hr)

1. Hrvatski filmski redatelji I. (HFS) Joška Marušića, Tomislava Čegira i   Tomislava Šakića 

Donosi pogled na redatelje hrvatskog igranog i dokumentarnog filma iz perspektive novih istraživača hrvatskoga filma, dok je redatelje animiranih filmova (u čiju povijest mladi filmolozi još nisu ozbiljnije zagrizli) obradio upravo jedan od autora.

2. 'Ispod crte', Petar Krelja
Od ranih tekstova objavljenih sredinom 1960-ih  do danas, Krelja se pita na koji nas način medij filma tjera da mu tako slijepo vjerujemo, čak i onda kada neprikriveno izmišlja i obmanjuje. Kreljin esejistički opus predstavljen je sa zamjetnim elipsama, s dubinskim flashbackovima i flashforwardima po memoriji svjetske i hrvatske kinematografije, ali i subjektivnim svjedočanstvima o vlastitom dokumentarističkom suočenju s 'mehanikom' filma i 'poetikom' zbilje.

3. 'Ogledi o hrvatskom dokumentarcu', Zoran Tadić
U rasponu od 35 godina nastali su tekstovi koji pokrivaju širok spektar interesa: od pokušaja okvirnog definiranja predmeta, dokumentarnog filma kao takvog, pa sve do (mini)eseja o pojedinim značajnim autorima ili razdobljima hrvatskog dokumentarca.

4. 'Film...Politika...Subverzija?', Marijan Krivak
Tekstovi su raznovrsne naravi, pisani različitim povodima, a tematizirani su autori iz različitih razdoblja filmske povijesti – od sovjetskog revolucionarnog (Dovženko) i propagandnog (Riefenstahl), preko poslijeratnog autorskog (Resnais, Godard, Marker, Losey) i političkog filma (Belocchio, Bertolucci, Petri) do suvremenih autora poput Loacha i Hanekea.

5. 'Proširen film' (25FPS, 2009.)
Festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS svake nas godine počasti jednim vrijednim izdanjem malog formata. U Proširenom filmu (25FPS, 2009.) sakupljeni su eseji o dijelu filmske umjetnosti koji doslovce prelazi granice platna. Da biste se lakše snašli u svijetu proširenog filma, koji, među ostalim, obuhvaća i live cinema, svakovrsne instalacije i VJ-ing, uz knjigu dobivate i obiteljsko stablo proširenog filma, u kojem je dan pregled razvoja i kategorija ovog vrlo širokog i plodnog područja.

6. 'Vizualni studiji – umjetnost i mediji u doba slikovnog obrata', urednik Krešimir Purgar
Vizulani su studiji disciplina koja je danas u stanju otvoriti pitanja o cjelokupnom polju vizualnosti, od povijesti umjetnosti do vizualne semiotike, popularne kulture, filma i masovnih medija te, što je još bitnije, interakcijom ovih disciplina ponuditi neke važne odgovore ili barem uputiti na metodologiju kojom možemo pristupiti suvremenim vizualnim iskazima.

7. Nova filmska biblioteka: 'Altman' Davida Thompsona i 'Kieslowski' Danusje Stok ovogodišnje su uzdanice Pozitiv filma.
Bilo da ste obožavatelj ovog Poljaka čiji se opus proteže od Dekaloga do Triju boja, ili više volite Kratke rezove bivšeg vojnog pilota, tristotinjak stranica obiju izdanja bit će dovoljno da ih dobro upoznate. Jednu od knjiga očekujte uskoro i u Začitavanju.

8. Monty Python – Autobiografija (Ljevak)
Pajtonovci sobom samima: djetinjstvo, upisi na faks, međusobna upoznavanja, rad na raznim zabavnim emisijama BBC-ja, nastanak Montyja Pythona, četiri sezone serije protkane mnoštvom nezaboravnih skečeva i pjesama, Sveti gral, Brianov život... Svi koji se već niste upoznali s Letećim cirkusom krenite u potragu za smislom života.

9. 'Clint Eastwood – čovjek od milijun dolara', Douglas Thompson
Ova biografija otkriva što se krije iza mita o najvećoj filmskoj zvijezdi svih vremena, a jedinstvena je po tome što je to jedina knjiga o Clintu Eastwoodu pisana uz suradnju samoga glumca.

10. Borivoj Dovniković – Bordo (1930.), jedan od pionira naše animacije uči vas tajne zanata u 'Školi animiranog filma' (Cipetić). Ako pak imate filozofskih nagnuća, a ne gnušate se popularne kulture, pročitajte knjigu 'Zvjezdane staze i filozofija' (Jesenski i Turk) Jasona T. Eberla i Kevina S. Deckera. Imate li potrebu svoj lik reproducirati u seriji šarenog sitotiska vjerojatno ćete željeti saznati još ponešto o Andyju Warholu, autora 'Djevojke iz Chelseaja'. Insajderski prikaz pop-art scene šezdesetih dodnosi Warholovova i Hackettičina knjiga 'POPizam' (Ljevak), a ako vam Warhola još nije dosta, pročitajte kao njegov lik i djelo secira Cecile Guilbert u knjizi 'Warhol Spirit' (Sandorf, 2009.).

MUZIČARI ZAMAZANI TINTOM (odabrala: Muzika.hr)

1. Arsen Dedić: 'Zidne novine'

Personificirano iskustvo sugerirano Dedićevim 'zidnim novinama' sasvim novim stihovima ilustrira životnu trošnost, ali kroz oči mudroga mladića koje vide licemjerje njegova dva grada, prijatelja 'lažnog prvoborca' kojeg više nema i život koji je proživljen.

2. Darko Rundek: 'Uhovid'
Ali bez obzira na Rundekove brojne i dokazane talente, pa tako i pjesništvo, ipak je teško njegove stihove čitati na papiru jer jednostavno navode da ih se zapjevuši i tako crno na bijelo čine se kao da vape za glazbom, pomalo kao riba na suhom...

3. Nick Cave: 'Smrt Bunnya Munroa'
Cave je objavio je mračnu priču 'Smrt Bunnya Munroa' o autodestruktivnom samohranom ocu i ovisniku o seksu čime tematski i atmosferom ostaje dosljedan prvijencu 'I magarica ugleda anđela'.

KNJIGE O GLAZBI (odabrala: Booksa.hr)

1. 'Priče iz doba jazza', Francis S. Fitzgerald

Ovo izdanje indikativno aktualizira i predložak ekranizacije Priče o Benjaminu Buttonu. Junaci zbirke nerealno su bogati ljudi, koje su okolnosti snalaženja u vremenima velike ekonomske krize dovele u fabulu bajke, a još više i groteske.

2. 'Energetski bljesak', Simon Reynolds
Hibrid između žanrova - poetsku interpretacija klupskih avantura. 

3. 'Kada su bogovi hodali zemljom', Mick' Wall 
Biografija grupe Led Zeppelin. Wall si je dao dobrog truda da poštiha i preruje tkivo utjecaja najrazličitijih kulturnih izvora na njihove klasike. Treba istaknuti i vrlo poticajan prijevod Petre Štrok.

4. 'Četiri godišnja doba', Laurel Corona
Roman o Veneciji osamnaestog stoljeća, u vrijeme stvaralaštva svećenika Antonija Vivaldija, te njegove dvije Muze.

5. Šest predavanja o glazbi', Igor Stravinski; 'Glas i ništa više', Mladen Dolar; 'Majstori europske glazbe: od baroka do sredine 20. stoljeća', Viktor Žmegač
U knjizi, koja predstavlja ciklus predavanja održanih na sveučilištu Harvard u akademskoj godini 1939/40., Stravinski je kao profesor poetike pokušao razlučiti problem dogme u glazbi, no nije uspio dati jasan odgovor. Dolarov naslov, objavljen u izvorniku za ljubljansku Analectu, a preveden s američkog izdanja MIT Press, promatra glas u svoj njegovoj pojavnosti etičkog, fizičkog, političkog i metafizičkog fenomena, u odnosu na tijelo, Boga i povijest. Autor podastire nebrojene primjere iz povijesti književnosti uz miljokaze Freuda, Lacana i Žižeka, a tekst je obogaćen anegdotama, u najboljem duhu njemačke, i posljedično, zapadnoeuropske znanosti.

Više na Booksa.hr i Muzika.hr.

Komentari
A: johnny08 05.01.2010 Pogledaj profil

Napokon odličan tekst. Savršeno!! Što se tiče Gangstera koji su ovdje na prvom mjestu filmskih adaptacija knjiga potpuno se slažem i mislim da je to jedan od najpodcjenjenijih filmova godine!!