Najbolji srednjoškolski filmovi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Najbolji srednjoškolski filmovi

Najbolji srednjoškolski filmovi

Kojoj klapi pripadati, kako se oblačiti, treba li ubiti sebe ili druge? Evo 10 filmova koji odgovaraju na pitanja koje muče sve srednjoškolce!

s.p. 18.09.2009 0 komentara

Najbolji srednjoškolski filmovi

Lista Entertainment Weeklyja nudi 25, a mi smo odabrali 10 filmova koje svaki osnovnoškolac mora pogledati prije nego uđe u gimnaziju. Kada bolje razmislimo, većina filmova s liste je više za odrasle nego za klince - no današnji učenici jako brzo odrastaju! 

1.'The Breakfast Club' (1985.)
Klasični srednjoškolski film iz 80-tih, remek-djelo pokojnog Johna Hughesa koji se okušao u prezrenom žanru tinejdžerskih filmova i napravio djelo o 5 različitih učenika koji moraju provesti subotu zajedno i otkrivaju da su svi tako prokleto slični.

2.'Heathers'(1989.)
Opaka satira koja je ludo zabavna, a ujedno se dotiče i najvećih tabua: srednjoškolskih ubojstava i samoubojstava. Mlada Winona Ryder i Christian Slater su zaista opaka kombinacija.


'Heathers' - dečki se uvijek tuku oko cura u školi...

3.'Američki grafiti' (1973.)
George Lucas je prije silnih SF-ova i svemirskih saga snimio dramu o odrastanju s pravim tinejdžerskim problemima: poslije mature otići na faks ili ostati u gradu i zezati se s curama iz kvarta? 

4.'Djevojke s Beverly Hillsa' (1995.)
Junakinje Jane Austen živjele su u nekom drugom dobu, današnje cure više sliče na 'djevojke s Beverly Hillsa'. Prije su se cure odgajale da budu dobre  udavače, a danas ih mediji uče da budu dobre šopingholičarke, s tim da je prva modna pista za pokazivanje - srednja škola! 

5.'Izbori'
(1999.)
U srednjoj školi je najbitnije biti popularan, pa nije ni čudno da posao političarke počinje na školskim izborima. Jadranka, gledaj i uči!

6.'Carrie' (1976.)
Ultimativna fantazija svih onih koje su kinjili, ponižavali i izrugivali u srednjoj školi. 'Sad ćete da vidite što sve mogu snagom uma! Dodajte mi par noževa, molim!'


'Carrie' - nisu trebali ponižavati curu s posebnim moćima na njezinom maturalnom balu!

7.'Društvo mrtvih pjesnika' (1989.)
Možda i najpoznatija drama o teškom gimnazijskom životu, Robin Williams je u tom filmu ostvario ozbiljnu ulogu profesora punog duha, a Ethan Hawke i ostatak razreda su jednako efektni u svojoj borbi protiv konzervativnog okružja.

8.'Rushmore' (1998.)
Kada Wes Anderson snimi neki film, onda on ne sliči tipičnom žanrovskom filmu. Stoga i 'Rushmore' nije običan srednjoškolski film jer Jason Schwartzman je jedan od najneobičnijih učenika ikad viđenih, a Bill Murray je klasa za sebe.

9.'Američka pita' (1999.)
Pravi film o onome što gimnazijalce najviše zanima: seksu! Iako od tinejdžerske erotske komedije ne možete očekivati nešto ozbiljno, ovaj film je pohvaljen  kao iznenađujuće zreo film u kojem i ženski likovi dolaze do izražaja.

10.'Donnie Darko' (2001.)
Jedan od onih filmova koje ne možeš razumjeti do kraja, ali osjećaš da govore o svemu bitnom: životu, smrti, obitelji, ljubavi i sudbini. Uza sve to tu je i Zeko koji glavnom junaku proriče smak svijeta, no to je ono što svi tinejdžeri ionako znaju: pubertet ne možeš preživjeti!


'Donnie Darko' - Patrick Swayze 'pomaže' nesretnim srednjoškolcima.

Komentari

Nema komentara.