…and Oscar goes to…  Dio 5 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      …and Oscar goes to… Dio 5

…and Oscar goes to… Dio 5

Završavamo naš mali serijal predoskarovskih analiza u kategorijama za najbolji film i najboljeg redatelja, najprestižnijima u oskarovskom šarenilu.

27.02.2004 0 komentara

…and Oscar goes to…  Dio 5

Što je napravljeno, napravljeno je. Glasački listići su poslani i trenutno se prebrojavaju negdje u Los Angelesu. Zvijezde pohode kure uljepšavanja, izgladnjuju se i filaju Botoxom. Studiji okončavaju histerično lobiranje za svoje filmove, a jeftina radna snaga glanca podove velebnog Kodak Theatrea. Još nas samo dva dana dijele od dodjele najglamuroznije filmske nagrade.

Svake godine postoji jedan apsolutni favorit, film za kojeg su svi prognostičari uvjereni da će baš on dobiti najsjajnijeg Oscara, onog za najbolji film. Ove godine kor kritičara u glas viče: 'Gospodari prstenova: Povratak kralja!' A zašto i ne bi? Pobrao je sve nagrade ove godine, a prva dva dijela 'Gospodara' nisu nagrađena Oscarom. Vrijeme da se ovoj megaunosnoj i prepopularnoj trilogiji kompanije New Line Cinema napokon oda priznanje za svu lovu koja se tu okrenula. Vjerojatno će i biti tako, osim ako Akademija ne odbije nagraditi ovu fantaziju u korist neke ozbiljne drame.

Gospodar i ratnik, Peter Weir

Kad smo već kod spektakla zaustavimo se na 'Gospodar i ratnik' koji je također sniman prema popularnom knjiškom predlošku (serijal Patrick O'Briana). Epska priča, super fotografija, velika zvijezda (Russell Crowe) i kvalitetan redatelj (Peter Weir) su baš po Akademijinom guštu. No, za nijednu drugu nagradu nije bio dovoljno dobar pa vjerovatno na kraju neće niti za ovu.

Oscar je jedna velika konjska trka, a pobjednik obično prestigne druge za dužinu glave. Tome se od ovogodišnjih konkurenata najviše nada 'Utrka života', film čija se priča vrti oko trkaćih konja. Iznenađujuća je bila i sama nominacija za ovu životinjsko-ljudsku Universalovu dramu pa je gotovo nevjerovatno da će ponovo iznenaditi. Čak su i kladioničari poprilično sigurni da ovaj konj neće stići prvi.

Utrka života

Ostavimo se konja i utrka i načas mirno zaplovimo 'Mističnom rijekom'. Od svoje premijere na festivalu u Cannesu ova depresivna drama Warner Bros studija je punila hvalom usta kritičara. Ipak, više pohvala je išlo na račun bravurozne glumačke ekipe (tri glumačke nominacije, u kategorijama za najboljeg glumca i za sporedne uloge) nego na račun samog filma. Zlostavljanje djece i ubojstvo iz osvete su možda ipak malo previše tmurne teme da bi bile nagrađene blistavim Oscarom.

Mistična rijeka, Clint Eastwood

Ne valja ako je mračno, ne valja ako je ležerno. Uz konkurente koje guraju veliki studiji ugurala se i jedna nezavisna drama, 'Izgubljeni u prijevodu'. Svi ga vole, svima je duhovit, divan, tužan i dobio je tri Zlatna Globusa. Mali film o velikim stvarima, priča o Amerikancima na europski način, jednostavna i direktna, intimna i kozmopolitska u isto vrijeme. Baš ta jednostavnost mogla bi mu uskratiti Oscara, jer je u odnosu na druge filmove nekako opušten. A nagrada Akademije je jedna jaaaako ukočena i ozbiljna stvar.

Kategorija za najbolji film je neosporno najvažnija, ali najveći ugled ima kategorija za najboljeg redatelja. To je prestižno priznanje za veliki rad, organizacijske sposobnosti i umjetničku veličinu. A 'veličine' nam ove godine ne manjka.

Peter Jackson, Gospodari prstenova: Povratak kralja

Peter Jackson ima iza sebe jedan od većih projekata u povijesti filma, trilogiju o 'Gospodarima prstenova'. Na svojoj polici ima važne nagrade poput Globusa i nagrade Udruženja redatelja. Ima iza sebe milijune štovatelja i milijune na računu. Dovoljno veliko? Možda i preveliko, jer ova fantazija ima toliko naglašene specijalne efekte da njihova izvrsnost zasjenjuje redateljski dio posla.

Peter Weir je također imao veliki film, povijesnu sagu 'Gospodar i ratnik'. Njegov film se umjesto na efektima, temelji na karakterizaciji likova što je puno teže filmski uobličiti. Weiru je ovo četvrta oskarovska mnominacija od kojih je jedna bila i za scenarij 'Zelene karte' (1990.). Nijednog dosad nije osvojio, a i ove će godine vjerojatno morati ustuknuti pred hobitima i orcima.

Izgubljeni u prevodu, Sofia Coppola

Clint Eastwood također je dobro oskarovski potkožen, a ima i vrlo hvaljen film u konkurenciji. Nema specijalnih efekata ni bajne fotografije, sva dramatičnost proizlazi iz likova. 'Mističnu rijeku' kritičari smatraju boljom od filma 'Unforgiven' za čiju je režiju osvojio kipić 1992.godine. Uspjeh će teško ponoviti jer su u konkurenciji i oni koji već dugo čekaju svog prvog Oscara.

Sofia Coppola je svoj film, kao i Clint, izgradila na likovima i oko njih isplela jedinstvenu priču. I nikad još nije bila nominirana. Mnogi će pomisliti kako njeno vrijeme tek dolazi, iako već ima iza sebe izvrsno napravljene 'Izgubljene u prijevodu'. Postoji još jedan razlog zbog kojeg možda neće pobijediti - jer je žena. Žena NIKAD nije dobila Oscara u ovoj kategoriji, a dosad su samo dvije prije nje bile nominirane - Jane Campion 1993. za 'Piano' i Lina Wertmüller 1976. za 'Seven Beauties'. Sram te bilo, o, Akademijo!

Božji grad, Fernando Meirelles

Kad smo već kod diskriminacije, možemo uz žene odmah otpisati i strance. Pa tako i Fernando Meirellesa koji je nominiran za režiju 'Božjeg grada'. Njegovi nagli rezovi, slowmotion i podijeljen ekran su ionako preavangardni za Akademiju iako je film najdinamičniji u konkurenciji. Pazite, ima još diskriminiranja! Zajedno s Meirellesom film je režirala Katia Lund, koju je Akademija 'zaboravila' nominirati. Nepravedno i seksistički, iako oni tvrde da ne postoji kategorija za 'pomoćnog redatelja'. Mi ipak ne pušimo tu ispriku, a nemojte ni vi.

Do dodjele i do druge godine imajte na umu da je cijeli Oscar jedna velika propagandna mašinerija u kojoj se sve odvija po principu 'ruka ruku mije', a 'money makes the world go round'. Pobjednici ovise o propagandi i tome koliko će se njihov studio založiti za njih, dok se glave gledatelja pune pričama o iznenađenjima i poštenosti. Ali vi valjda znate da nema pravog spektakla bez velike, šuplje i lažne kulise.

Komentari

Nema komentara.