Da seksu, ne snifanju ljepila - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Da seksu, ne snifanju ljepila

Da seksu, ne snifanju ljepila

Britanski cenzori olabavili pravila - 'može više erotike, ali nemojte da vas ulovimo u snifanju i duvanju!'

s.p. 11.07.2009 1 komentara

Da seksu, ne snifanju ljepila

Britanski cenzorski odbor BBFC objavio je nove smjernice za klasifikaciju filmova koje će razveseliti ljubitelje erotike u filmovima. Prihvaćena je blaža cenzura eksplicitnih prizora seksa, ali će se pod strožu kontrolu staviti prizori drogiranja, te je kao primjer 'zločestog' ponašanja istaknuto i 'snifanje ljepila'.

U prošlosti bi svaka eksplicitna scena seksa automatski svrstala film u '18R' klasifikaciju za porniće, no odnedavno takvi filmovi dobivaju oznaku '18', što znači da ih punoljetne osobe mogu normalno pogledati u običnim kinima. Razne art drame s erotskim prizorima već su puštane u kinima bez ikakvih skraćivanja, a tipični primjer je '9 orgazama' koji je širio granica seksualnih sloboda na filmu.


Trailer za '9 orgazama'.

BBFC svake 4 godine konzultira javnost da vidi kakav je stav o pitanjima cenzure, pa je 2009. ispitano 9000 ljudi starijih od 15 godina. Na izravno pitanje o eksplicitnim filmovima kao što su '9 orgazama', odgovoreno je da su erotske scene 'prihvatljive, s obzirom na kontekst u kojem se pojavljuju'. Ipak, izražena je zabrinutost zbog prikazivanja različitih vrsta drogiranja, a cenzorima su i stručnjaci savjetovali da budu stroži prema drogama na filmu, osobito kada se prikazuju tehnike koje se mogu imitirati.

Stoga će se svaka scena koja po mišljenju cenzora 'promovira ili ohrabruje drogiranje' jednostavno - izbaciti. Hm, ne znamo da li će 'Trainspotting' preživjeti cenzorske škare, ali drago nam je da barem golotinja Britanaca i Britanki - može proći... 

Komentari
A: martuska 13.07.2009 Pogledaj profil

pitam se koji će to film `promovirati i ohrabrivati drogiranje`..