Supetar - novo filmsko središte - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Supetar - novo filmsko središte

Supetar - novo filmsko središte

Novi hrvatski otočki filmski festival kombinirat će film s primorskom atmosferom i dobrom glazbom.

s.p. 19.06.2009 2 komentara

Supetar - novo filmsko središte

Uskoro se sprema jedan super festival - Supetar Super Film Festival. Riječ je o prvom izdanju festivala koji se može pohvaliti podatkom da je prvi filmski festival na nekom od velikih hrvatskih otoka. Festival će se održavati na otoku Braču, u njegovom centru, Supetru, i to od 9. do 12. srpnja, a predviđeno je nekoliko zanimljivih filmova. Među njima je i nagrađivani 'English Surgeon', koji portretira britanskog neurokirurga koji s minimalnom opremom radi u Ukrajini. Prikazat će se i film koji je već bio u ograničenoj kino-distribuciji, 'Sve je bijelo u Barkingu' koji govori o rasizmu u raznim aspektima, te prikazuje neobičnu vezu jedne Afrikanke i preživjele žrtve Holokausta. 

Glavni junak 'Littera' je starac koji boravi u električnim kolicima, a uz pomoć vjernog psa brine o svom stadu. 'Ma Bar' je priča o jednom drugom starcu, 73-godišnjem dizaču utega Billu McFaydenu. On na benču podiže teret koji ne bi mogao podići ni muškarac znatno mlađi od njega, a u sličnom sportskom duhu odvija se 'Standing start', priča o biciklistu Craigu MacLeanu koji se za utrku sprema kao da je riječ o bitci.

Program će svakoga dana otvoriti film iz retrospektive našeg uglednog dokumentarista Branka Lentića, a nakon završetka filmskog dijela programa, zabava se nastavlja uz glazbeni program. Svakog dana jedan bend priređuje koncert uživo u cocktail baru Benny’s, pa možete čuti hrvatski bend Elemental, francuski bend Joke, hip-hop dvojac ST!llness, te prigodni multiotočki rock sastav Kopito. Brač je izvrsno prometno povezan sa Splitom, a na otoku se nalazi i međunarodni aerodrom, tako da nema isprike za filmofile - i ovo je filmska fešta koju vrijedi popratiti.

Komentari
A: s.p. 22.06.2009 Pogledaj profil

Ispravljeno. Problem je da se sav program u Šipanu, pa i njegov mali filmski festival, vrti pod zbirnim naslovom Ljetna škola filma, zbog čega se lako zaboravi da to obuhvaća i festivalski program. A i Supetar se nalazi na velikom otoku pa će se lakše promovirati kao otočki festival - iako ima mjesta za filmske festivale i na Šipanu i Braču i ostalim otocima...

A: semifredo 20.06.2009 Pogledaj profil

prvi hrvatski otočki filmski festival? a šta je sa šipan film festivalom o kojem i sami pišete godinama??????