Međunarodna Pula - najbolje iz svijeta - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Međunarodna Pula - najbolje iz svijeta

Međunarodna Pula - najbolje iz svijeta

U 2 međunarodna programa Pule očekuju vas filmovi Coste Gavrasa, Claudea Chabrola, Catherine Breillat, Stephena Frearsa i Guillerma Arriage.

s.p. 11.06.2009 0 komentara

Međunarodna Pula - najbolje iz svijeta

Pulski filmski festival najavio je prebogati međunarodni program u kojem se nalaze nagrađivani filmovi iz Cannesa, Berlinalea, Venecije, Sundancea...Bit će prikazano 20 filmova, i to u sekciji Europolis-Merdijani od 11. do 17. srpnja, a u PoPularnom programu u Areni od 19. do 25. srpnja. Prevladavaju žanrovski filmovi, s posebnim naglaskom na francusku kinematografiju.

Programska sekcija Europolis-Meridijani otvora se humornom dramom Coste Gavrasa 'Raj je zapadno' ('Eden à l'Ouest'-naslovna) koja govori o pustolovinama mladog ilegalnog imigranta u Europskoj uniji, a taj film zatvorio je ovogodišnji Berlinale. Prošlogodišnji pulski laureat Claude Chabrol ove godine se predstavlja krimićem 'Bellamy', u kojem prvi put surađuje s Gerardom Depardieuom koji nastupa u ulozi slavnog pariškog inspektora Bellamyja koji se tijekom ljetovanja uključi u istragu misterioznog ubojstva.

'Modrobradi', r: Catherine Breillat

Francuske autorice predstavljaju filmove o snažnim ženama. Najnoviji film slavne Catherine Breillat je 'Modrobradi' ('La Barbe bleue'), nekonvencionalna kostimirana drama s pričom o djevojci koja je stala na kraj okrutnom ubojici žena. S druge strane zloglasnu Erzebeth Bathory, koja je održavala mladoliki izgled žrtvujući mlade djevice, u drami 'Krvava grofica' ('The Countess') u vlastitoj režiji utjelovljuje Julie Delpy, uz koju nastupaju William Hurt i Daniel Brühl.

Od filmova iz Berlinalea koji će premijeru imati u Puli tu su i ljubavna drama 'Cheri' Stephena Frearsa, u kojoj Michelle Pfeiffer nastupa u glavnoj ulozi sredovječne zavodnice koja u Parizu 1920-ih zgodnom mladiću otkriva tajne ljubavi, te 'Voljela sam te toliko dugo' ('Il y a longtemps que je t'aime') Philippea Claudela koji je osvojio Cesara, BAFTA-u za najbolji strani film i Europsku filmsku nagradu za najbolju glumicu (Kristin Scott Thomas).

'Cheri', r: Stephen Frears

Sa Sundancea u Pulu dolazi dobitnik nagrade publike, britanska romantična komedija 'Fina djevojka' ('An Education') o tinejdžerici čiji će život u Londonu 1960-ih naglavce okrenuti šarmantni plejboj. Iz Sundancea stiže i alegorijska njemačka komedija 'Absurdistan' redatelja Veita Helmera, u kojoj žene muževima uskraćuju seks sve dok u njihovo zabačeno selo ne vrate dotok vode, a na tom festivalu hvaljen je bio i 'Transsiberian', krimi triler o ubojstvu, potjeri i prijevari na vožnji vlakom iz Moskve u Kinu.

S posljednjeg festivala u Veneciji u Pulu stižu tri filma, a najviše pažnje mogla bi izazvati ljubavna drama meksičkog redatelja Guillerma Arriage 'Ravnica u plamenu' ('The Burning Plain') koju smo već najavljivali. Japanski film predstavlja Takeshi Kitano filmom 'Ahil i kornjača' ('Akiresu to kame'), humornom dramom o djetinjstvu, odrastanju i starenju slikara koji uporno pokušava naći svoj umjetnički put i nastoji biti prihvaćen. U kriminalističkom trileru 'Krajolik br. 2' ('Pokrajina št. 2') Vinka Möderndorfera u središtu priče je tajna o naredbodavcu masovnih poslijeratnih ubojstava, koja se slučajno otkrije prilikom pljačke.

'Ljubavnici', r: James Gray

S prošlogodišnjeg festivala u Cannesu stiže ljubavna drama 'Ljubavnici' ('Two Lovers') Jamesa Graya o mladiću rastrganom između dobre prijateljice za koju ga roditelji žele vjenčati i zgodne susjede. Joaquin Phoenix je u ovom filmu odigrao svoju posljednju ulogu prije prelaska u glazbene vode, a film uskoro dolazi i u hrvatska kina. Iz Cannesa dolazi i njemačko-kazahstanska humorna drama 'Tulpan' Sergeja Dvortsevoya o mladiću koji nakon izlaska iz mornarice traži nevjestu usred stepe.

Iz Velike Britanije stiže drama 'Povratak u Brideshead' ('Brideshead Revisited') Juliana Jarrolda, ekranizacija slavnog romana Evelyna Waugha o mladiću čiji život promijeni susret s aristokratskom katoličkom obitelji u predratnoj Engleskoj. S festivala u Rimu dolazi ljubavna drama 'Francuski žigolo' ('Cliente') Josiane Balasko, priča o zaposlenom oženjenom mladiću koji vodi dvostruki život, pružajući u slobodno vrijeme seksualne usluge bogatim gospođama.

Svi će navedeni filmovi u Puli imati svoje hrvatske premijere, a nacionalni program, program za djecu Pulica, raspored svih projekcija i sastav ocjenjivačkog suda bit će objavljeni idućeg tjedna, te ćete o tome moći čitati i na našim stranicama.

Komentari

Nema komentara.