Tko će plaćati 3D naočale? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tko će plaćati 3D naočale?

Tko će plaćati 3D naočale?

Distributeri i prikazivači se svađaju oko toga tko će snositi troškove naočala za 3D kina, no na kraju uvijek cijenu plaćaju - gledatelji!

s.p. 13.05.2009 2 komentara

Tko će plaćati 3D naočale?

Sprema se brdo filmova u 3D tehnologiji, ali se postavlja i pitanje - tko to može platiti? U Sjevernoj Americi se udomaćilo pravilo da distributer 3D filma plaća troškove korištenja 3D naočala koji se naplaćuju iz njegovog dijela kino utrška, a kina plaćaju uređivanje dvorana za 3D projekcije. Ali, distributeri su se pobunili i traže da i kino prikazivači podnesu dio troška, jer studiji već pri izradi 3D filmova troše milijune dolara više nego obično.

Kino prikazivači su digli glas protiv te ideje, jer kažu da su već dosta uožili u posebne projektore, platna i obuku osoblja. Strategija koju promoviraju razna, pa i naša kina je višestruko korištenje istih naočala koje kina iznajmljuju gledateljima.

Rat oko 3D naočala zahvatio je i Europu. Prosječna ulaznica u Francuskoj je 5.95 eura, a distributer je za 3D projekcije 'Čudovišta protiv vanzemaljaca' tražio ulaznice skuplje čak 3 eura. Dosta kina je odbilo ultimatum i procjenilo da 3D projekcije smiju biti skuplje samo 1 ili 2 eura, pa su radije prikazivali 'Čudovišta..' u dobrom starom 2D-u, što se ponovilo i u ostatku Europe.

Dok sukob oko podjele troškova traje, približavaju se premijere sigurnih 3D hitova kao što su 'Nebesa' i 'Ledeno doba 3: Dinosauri dolaze'. Istraživanja pokazuju da je dosta publike spremno izdvojiti nešto dodatnih novaca za 3D doživljaj, pa je vrijeme da se filmske tvrtke dogovore.

Komentari
A: Desperados 16.05.2009 Pogledaj profil

ja sam gledao jednom 3D film (moje krvavo valentinovo) i dosta mi za sva vremena...ništa posebno!

A: pluton 13.05.2009 Pogledaj profil

E da...
Meni se i kod nas čini cijena 3D filmova previsoka. Zato i nisam još pogledao niti jedan... a niti itko koga poznajem.
Mislim a će Coraline biti prvi film koji ći ići pogledati.