...and Oscar goes to... dio 4. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      ...and Oscar goes to... dio 4.

...and Oscar goes to... dio 4.

Pročešljali smo kategoriju za najbolje sporedne glumce pa hajde da se danas posvetimo malo nježnijem spolu.

24.02.2004 0 komentara

...and Oscar goes to... dio 4.

U kategoriji za najbolju sporednu glumicu nema toliko oskarovskih debitantica kao kod muških kolega. Ovdje su se čak tri glumice već pojavile na glamuroznoj dodjeli, a dvije su i odšetale sa kipićem. Sretnice su bile Holly Hunter ('Piano' 1993.) i Marcia Gay Harden ('Pollock' 2000.), a gubitnica, i to dvostruka, je Renee Zellweger (nominirana za 'Dnevnik Bridget Jones' 2001. i za 'Chicago'2002.).

Holly Hunter će teško ponoviti uspjeh s tinejdžerskom dramom 'Thirteen'. Njena uloga bivše alkoholičarke koja se pokušava povezati sa svojom divljom kćerkom je mnogo šokantnija od one nježne, gluhe pijanistice. Akademijini glasači, pogotovo oni stariji, neće tako lako dati Oscara filmu u kojem se klinci pirsaju i seksaju.

Hollly Hunter s Evan Rachel Wood u filmu 'Trinaest'

Kao što rekosmo, teška tematika je prepreka i za 'Mističnu rijeku' i za glumce Tim Robbinsa i Marciu Gay Harden. Ipak, ona je vrlo uspjelo i bez karikiranja pohvatala manire i naglasak svog bostonskog lika i to bi trebalo nagraditi. Nažalost, mogla bi izvisiti na račun svojih muških kolega (Robbins, Sean Penn) koji su favoriti u svojim kategorijama.

Marcia Gay Harden u 'Mističnoj rijeci'

Renee Zellweger bi se napokon trebalo posrećiti. Lani je ostala bez kipića zbog Nicole Kidman, s kojom je ove godine surađivala u 'Studengori'. Sad se sreća okrenula pa je Renee najizglednija dobitnica kipića u ovoj kategoriji, a Nicole nema niti nominaciju. Svojom se ulogom seljančice Ruby nametnula kao najupečatljiviji lik u inače bljedunjavom filmu. Ako ne dobije ni ovog Oscara onda to ide na dušu Akademije i konzervativnih glasača koji nisu skloni nagrađivati karikirane uloge.

Naveća prijetnja za Renee je Patricia Clarkson koju kritičari obožavaju u 'Pieces of April'. Njen lik je žena koja se bori s rakom i svojom obitelji, a uz sve to uspijeva zadržati smisao za humor. Patricia je izvrsna i u 'The Station Agent' pa će glasačima biti teško ignorirati dvije dobre uloge iako bi neki od njih mogli pomisliti da je nominirana za krivi film.

Patricia Clarkson, 'Pieces of April'

Najteže će do kipića doći Shohreh Aghdashloo, novo lice za većinu publike i kritike. U 'House of Sand and Fog' ona ponosno glumi prvu veliku ulogu Iranke u jednom holivudskom filmu. Tim filmom ipak dominiraju Ben Kingsley i Jennifer Connelly, ali u ovoj kategoriji iznenađenja su vrlo moguća i, dapače, dobrodošla.

Jel' vam se čini da tu netko fali? Ok, na stranu s Nicole Kidman koje već ima pozamašnu zbirku nagrada, nedostaje nam jedno mlađe lice. U zadnje vrijeme Scarlett Johansson ima zaista posvuda, ali zaobišla ju je oskarovska nominacija. Ona zasigurno ne očajava jer je prezaposlena i pretražena za tako nešto, a ni mi ne žalimo previše. Dovoljno je prašine podigla s ulogama u 'Izgubljeni u prijevodu' i 'Djevojci s bisernom naušnicom', a njezinih devetnaest godina garantiraju da ćemo je se još nagledati na raznim dodjelama nagrada.

Komentari

Nema komentara.