Da se ne zaboravi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Da se ne zaboravi

Da se ne zaboravi

Hrvati imaju štand u Cannesu, Židovski festival sjeća se užasa Holokausta, a obilježava se i godišnjica Augustinčićeve smrti.

s.p. 30.04.2009 0 komentara

Da se ne zaboravi

Osim preko projekcija hrvatskih filmova u sklopu programa Cannesa, recentna hrvatska kinematografija predstavit će se na štandu Hrvatskog audiovizualnog centra. U sklopu filmskog sajma organizirat će se projekcije filma 'Metastaze' Branka Schmidta, a u okviru programa 'Short Film Corner' prikazat će se selekcija najnovijih hrvatskih kratkometražnih igranih i animiranih filmova.

Među kratkim filmovima su Matanićev 'Tulum', 'Otpadnici' Petra Oreškovića, 'Prljavi mali mjehurići' Ivana Livakovića, 'Maša' Nikoline Barić i 'Interijer-stan-noć' Saše Bana. Od animiranih u selekciji su 'Noćna mora' Darka Kokića, 'Trk' Nevia Marasovića, 'Tišina' Borivoja Dovnikovića, dva filma Nedjeljka Dragića iz omnibusa 'Rudijev leksikon' ('Ljubav!' i 'Slava') te 'Mobitel manija' Darka Vidačkovića, koji je nedavno uvršten u konkurenciju studentskih diplomskih filmova na festivala u Annecyu.

3. Festival suvremenog židovskog filma najavljuje međunarodnu premijeru dokumentarnog filma 'Moramo se sjećati' i projekciju igranoga filma 'Dječak u prugastoj pidžami' u edukacijskom programu za mlade o Holokaustu. Radnja 'Dječaka u prugastoj pidžami' Marka Hermana smještena je u vrijeme Drugoga svjetskog rata i ispričana s gledišta osmogodišnjeg dječaka Brune, sina zapovjednika logora koji krši zabrane i druži se sa židovskim dječakom s druge strane logorske žice. Nakon projekcije koja se održava 14. svibnja, slijedi kraće predavanje predsjednika Festivala Branka Lustiga o njegovom dječjem iskustvu u najzloglasnijim nacističkim logorima i razgovor s publikom. 


Trailer za 'Dječaka u prugastoj pidžami'.

25. svibnja održat će se projekcija dokumentarca 'Moramo se sjećati' kojeg je snimilo 16 američkih srednjoškolaca nakon projekta iz nastave povijesti. Učenici su snimali logore Dachau, Auschwitz i Birkenau, te svjedočanstva preživjelih logoraša i američkih vojnika koji su oslobodili Dachau. Nakon projekcije opet slijedi diskusija, i to ekskluzivno s autorima filma, producentom i redateljem koji samo za ovu prigodu dolaze iz SAD-a.

Uz tridesetu godišnjicu smrti Antuna Augustinčića, a na dan njegova rođenja, u ponedjeljak, 4. svibnja, u 19 sati u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu bit će prikazana tri dokumentarna filma u kojima se Augustinčić pojavljuje kao protagonist ili tema filma. Prvi film je 'Agram – Die Hauptstadt Kroatiens', 9-minutni dokumentarni nijemi film Oktavijana Miletića o Zagrebu iz 1943. godine. Drugi je dokumentarac 12-minutni portret majstora 'Antun Augustinčić' iz 1960., a u režiji Šime Šimatovića. Treći film je svojevrsni in memoriam Augustinčiću povodom njegove smrti 1979. godine, te se u 4 minute sažima Augustinčićev život i rad. Ulaz je slobodan.

Dokumentarnom filmu 'Bunarman' redatelja Branka Ištvančića i scenariste Davora Šišmanovića dodijeljena je Specijalna nagrada žirija na Delta Film Festivalu 2009 u Italiji. Svi sudionici čiji su filmovi ušli u konkurenciju za nagrade bit će pozvani na ceremoniju zatvaranja koja se održava u Bologni 23. svibnja. Festival ima za cilj potaknuti mlađe generacije u proizvodnji audiovizualnih djela na sjevernom Jadranu i stvoriti arhivu odabranih radova na festivalu koji se odnose na to područje.

Komentari

Nema komentara.