Queerovci misle pozitivno - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Queerovci misle pozitivno

Queerovci misle pozitivno

Filmski program Queer festivala nudi igrane filmove sa svih strana svijeta i dokumentarce o borcima za prava oboljelih od HIV-a.

s.p. 28.04.2009 0 komentara

Queerovci misle pozitivno

Ovogodišnji Queer festival ima bogat filmski program koji će potrajati i dulje od samog festivala. Queer ZG održava se od 5. do 10. svibnja, a uz kazališni i plesni program važan dio su i filmske projekcije koje će se održavati od 7. do 15. svibnja. Pod sloganom 'Queera nikad dosta' najavljeno je da će se i nakon Festivala u kinu Europa prikazati zanimljiv program 'Queer premijere u Europi' s najnovijim igranim i dokumentarnim filmovima iz SAD-a, Kine, Izraela, Velike Britanije, Meksika, Kanade, Rumunjske i Francuske. 

Među 9 filmova je i nekoliko festivalskih hitova, među njima i mjuzikl 'Ljubavne pjesme' koji je ovaj vikend već imao svoju pretpremijeru. Queer ugošćuje i nekoliko dobitnika queer nagrade Berlinalea, Teddyja. Tako će se prikazati meksički 'Bijesno sunce – bijesno nebo' (Teddy za igrani film) te kanadski 'Smokve' (Teddy za najbolji dokumentarac) koji se bavi AIDS aktivistom Zackiejem Achmatom koji je, i sâm HIV-pozitivan, odbio uzimati lijekove dok ne postanu dostupni svim Južnoafrikancima. Među dokumentarcima se dosta ističe trend filmova o HIV-u i AIDS-u, pa će biti prikazan i 'Seks pozitivan', film o promotoru sigurnog seksa, Richardu Berkowitzu.


Trailer za 'Bijesno sunce – bijesno nebo' ('Rabioso Sol - Rabioso Cielo').

Od ostalih filmova tu su izraelski 'Tajne' o tajnama ženskim školama, 'Grčki dečko' o escortu u Londonu, 'Spaliti lađe' koji se dotiče incesta, te 'Bezglasno vjetreno zvono' o suočavanju s gubitkom voljene osobe. Zanimljivo je i da ćemo vidjeti još jedan film iz 'rumunjskog novog vala', dramu 'Bolesna od ljubavi' o odnosu dvije studentice.

Organizatori Queer Zagreba na presici su najavili i popratni zabavni program o kojem više možete saznati na njihovoj službenoj stranici, a osvrnuli su se i na predstojeće gradske izbore, izrazivši nadu da će se i netko od kandidata o queer pitanjima izraziti -pozitivno. Tim željama se i mi pridružujemo, a pred sam Festival objavit ćemo čitavu satnicu projekcija s opširnijim sadržajem filmova.

Komentari

Nema komentara.