Cannes u artističkom štihu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Cannes u artističkom štihu

Cannes u artističkom štihu

Za nagrade se bore Tarantino, Von Trier, Haneke i Almodovar, ali ne i Coppola, Gilliam i Amenabar. Nema holivudskih hitova, ali nudi se Coco Chanel.

s.p. 24.04.2009 0 komentara

Cannes u artističkom štihu

Najveći europski filmski festival 'bojkotira' Amerikance i u svom 62. izdanju promovira najveće redatelje današnjice. Već smo spominjali njihova imena i filmove u proteklom tekstu, ali vrijedi ponoviti slavna imena koja su sada i službeno ušla u utrku za nagrade Cannesa. To su: Jane Campion, Lars von TrierMichael Haneke, Pedro Almodovar, Ken Loach, Alain Resnais, Park Chan-wook i Marco Bellocchio.

Nismo spomenuli da svoj novi film predstavlja i Španjolka Isabel Coixet koja je za 'Map of the Sounds of Tokyo' angažirala Sergija Lopeza i Japanku Rinko Kikuchi ('Babel'), a u zadnji čas je u program upao i kontroverzni Gaspar Noe s filmom 'Enter the Void'. Od Amerikanaca u konkurenciji imamo Tarantina s 'Inglorious Basterds', te Anga Leeja koji predstavlja komediju 'Taking Woodstock'.


'Taking Woodstock', r: Ang Lee, trailer.

Prije je i artistički Cannes za medije i publiku dovodio holivudske spektakle koji su prikazivani izvan konkurencije, no sada je taj program škrt. Festival otvaraju 'Nebesa', a na posebnim projekcijama predstavlje se 'The Imaginarium of Doctor Parnassus' Terryja Gilliama te 'Agora' Alejandra Amenabara u kojem Rachel Weisz glumi antičku filozofkinju Hipatiju. Iznenađenje je da se uopće neće moći vidjeti 'Tetro' Francisa Forda Coppole jer film nije ušao u konkurenciju pa ga slavni redatelj navodno nije htio puštati u posebnom programu.

Žirijem koji će birati nagrade predsjedava francuska glumica Isabelle Huppert, a u ostatku žirija su glumice Asia Argento, Robin Wright Penn i Shu Qi, pisac i scenarist Hanif Kureishi te redatelji James Gray, Lee Chang-dong i Nuri Bilge Ceylan ('Tri majmuna'). A nema veze ako festival nema puno holivudskih spektakala - Francuzi itekako znaju spojiti eleganciju i glamur, čak i na filmskom festivalu.


'Agora', r: Alejandro Amenabar, teaser.

Zato će festival zatvoriti film 'Coco Chanel i Igor Stravinsky', u kojem poznatu dizajnericu ne glumi Audrey Tautou nego jednako šarmantna Anna Mouglalis. Nizozemski redatelj Jan Kounen je za ulogu Stravinskog odabrao negativca iz 'Casino Royalea', upečatljivog Madsa Mikkelsena, pa možemo zaključiti da je Cannes poput Jamesa Bonda - uvijek će imati svoju publiku!

Komentari

Nema komentara.