15 najutjecajnijih filmova - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      15 najutjecajnijih filmova

15 najutjecajnijih filmova

Svaki perspektivni filmaš i ambiciozni filmski kritičar trebali bi pročitati ovu listu i hitno pogledati legendarne filmove koje još nisu vidjeli!

s.p. 16.04.2009 0 komentara

15 najutjecajnijih filmova

Turner Classic Movies (TCM) objavio je svoju službenu listu 15 najutjecajnijih klasika svih vremena. Ova TV mreža tako proslavlja 15 godina svojeg postojanja, a najavljuje i mnoge nove filmske liste. Kao što se moglo i očekivati, na listi su uglavnom stari filmovi za koje je vrijeme pokazalo da su itekako vrijedni. Na listu je navodno umalo upao i 'Pulp Fiction', no i bez njega popis čini 15 filmova koje pravi filmofil mora imati u zbirci:

15 NAJUTJECAJNIJIH FILMOVA (kronološkim redom) PO TCM-u:

1.'Rođenje nacije' (1915.)
U Europi je rođen film, no D.W. Griffith je s ovim epom započeo vječnu vladavinu američkog filma. Glavni problem filma je što opravdava vladavinu bijelaca nad crncima.

2.'Oklopnjača Potemkin' (1925.)
Iz ovog filma su se učile generacije i generacije montažera, a sekvenca sa stepenicama je toliko utjecajna da je jedne sezone inspirirala špicu, a zatim i nagradu Zagreb Film Festivala

3.'Metropolis' (1927.)
Bez sumnje najutjecajniji SF svih vremena, njegova scenografija utjecala je na moderne klasike poput 'Blade Runnera', ali i na Madonnine spotove.

4.'42nd Street' (1933.)
Vizionarski producent Darryl F. Zanuck je u vrijeme Velike depresije s ovim filmom oživio mjuzikle i spasio studio Warner Bros. od bankrota. Očito bi u ovim vremenima trebao biti uzor koji će utjecati i na današnje producente...
 
5.'Dogodilo se jedne noći' (1934.)
Iznenađujući uspjeh ove romantične komedije nadahnuo je brojne sljedeće filmove iz tog žanra, svi će kasnije slijediti formulu: 'Muškarac i žena se prvo svađaju, a onda se s vremenom upoznaju pa...'

6.'Snjeguljica i sedam patuljaka' (1937.)  
Ideja za prvi dugometražni crtić je za mnoge u to vrijeme bila 'Disneyeva ludost'. Nakon 'Snjeguljice' i ostalih klasika, dugi crtići su postali nezabilazno štivo za nedjeljne matineje.


'Zameo ih vjetar' - kultni kraj filma.

7. 'Zameo ih vjetar'(1939.)
Prije 'Titanica' postojao je samo jedan sinonim za holivudski blockbuster, a to je bio ovaj film. Sve do moderne 'Australije', brojne romantične i epske melodrame snimaju se po istom receptu.

8.'Poštanska kočija' (1939.)
Kada je John Ford angažirao Johna Waynea da glumi u njegovim vesternima, stvorio je mitsku sliku koja je obilježila cijeli žanr do današnjih dana. Ovaj klasik je toliko inspirirao Orsona Wellesa da ga je puštao 40 puta za vrijeme snimanja 'Građanina Kanea'.

9.'Građanin Kane'(1941.)
Ovaj film je s brojnim redateljskim i snimateljskim inovacijama lako zasjeo na vrh lista najboljih filmova svih vremena, pa ga s poštovanjem proučavaju u svim filmskim školama.
 
10.'Kradljivci bicikla'(1947.)
Vittorio De Sica stvorio je alternativu holivudskoj 'tvornici snova' i vratio filma natrag na ulice, u realnost u kojoj glavne uloge imaju siromašni radnici.

11.'Rashomon' (1950.)
Akira Kurosawa je s ovim filmom promovirao japanski film, te počeo pripovjedati iz različitih perspektiva, što će kasnije postati trade-mark modernih drama.


'Tragači', r: John Ford, trailer.

12.'Tragači' (1956.)
Dva desetljeća nakon svojeg mitskog vesterna, John Ford je iskoristio Johna Waynea da dekonstruira mit i stvori kompleksni lik antijunaka s PTSP-em i rasnim predrasudama.

13.'Do posljednjeg daha' (1959.)
Moderni film možemo dijeliti na razdoblje prije i poslije Godarda, za ovog autora kažu da je snimao kao da je upravo izmislio film. 
 
14.'Psycho' (1960.)  
Moderni slasheri su danas vrlo neoriginalni, no Hitchcockov crno-bijeli, niskobudžetni horor je 1960. preokrenuo mnoga pravila žanra i stvorio film koji i danas plaši publiku.

15.'Ratovi zvijezda'(1977.)
Tko kaže da nema klasika i za široke mase - uz ovaj film i serijal će se sigurno odgajati generacije filmofila i filmaša!

Komentari

Nema komentara.