Kada je stvarnost iluzija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kada je stvarnost iluzija

Kada je stvarnost iluzija

Nema iluzije do one filmske, možeš živjeti u kompjuteru, televizoru, reality showu, Matrici ili svijetu sna - bitno je samo da nije dosadno!

s.p. 10.03.2009 0 komentara

Kada je stvarnost iluzija

Film je iluzija koja govori o našoj stvarnosti, a ponekad priča o stvarnosti koja je iluzija. Baš i ne razumijete? Nema veze, izdvojili smo par filmskih primjera s liste Entertainment Weeklyja.

'Matrix' (1999.)
Najpoznatiji film o lažnoj stvarnosti je 'Matrix' koji je mnoge klince inspirirao da traže odgovore u filozofiji i proučavaju budizam. Glavni junak je Neo koji otkriva da mu je misija da uništi svijet iluzije koji su ljudima nametnuli strojevi. U međuvremenu su ljudi u stvarnosti stvorili svoje virtualne internetske svjetove i žive u vlastitim iluzijama, vjerujući da imaju onoliko prijatelja koliko ih je logirano na Facebook...

'Tron' (1982.)
'Tron' je nekada bio moderni film o hackeru (Jeff Bridges) koji ulazi u svijet kompjutera. Danas je trashy film iz 80-ih nepopravljivo zastario pa mu ne pomaže nikakva digitalna obrada. Jedino rješenje je stari holivudski lijek: rimejk!

'Čarobna maska' (2005.)
Kada ulazimo u svijet mašte i paralelne stvarnosti, nezaobilazno je ime Neila Gaimana koji je jedna od koscenarista ovog filma Davea McKeana. Priča je to o djevojci koja želi pobjeći iz svijeta cirkusa i pomoći bolesnoj majci pa odlazi u svijet snova pun fantastičnih bića.


Isječak iz svijeta realityja - trailer za 'Trumanov show'.

'Panov labirint' (2006.)
Još jedna djevojčica ulazi u mitski svijet pun neobičnih stvorenja, i to mala Ofelija u 'Panovom labirintu'. Njoj je svijet iz mašte itekako nužan ako želi preživjeti odrastanje uz sadističkog očuha u okruženju Španjolskog građanskog rata.

'Trumanov show' (1998)
Film o Trumanu (Jim Carrey) kojeg od rođenja iskorištavaju za ulogu u reality showu izgledala je u svoje vrijeme kao zanimljiva fantazija. Danas više nismo tako sigurni - u doba prevlasti realityja i medijskih korporacija 'Trumanov show' se čini kao bliska budućnost.

'Pleasantville'(1998.)
Kada dvoje tinejdžera uđu u TV svijet iz prošlosti, otkriju da je tamo sve prema tadašnjem scenariju - nema ni seksa ni rock'n'rolla. Ipak, klinci će izmijeniti svijet Pleasantvillea i unijeti prave boje!


Isječak iz svijeta televizije - 'Pleasantville'.

'Igra' (1997.)
Za one koji se dosađuju na poslu, posebna korporacija u filmu Davida Finchera nudi zanimljivu zabavu: rizičnu igru u kojoj je ugrožen i život igrača, a s vremenom se brišu sve granice između igre i vanjskog svijeta...

'Sinegdoha, New York' (2008.)
Kazališni redatelj (Philip Seymour Hoffman) svoje dane provodi tako da rekonstruira New York u jednom skladištu. Ako vam se radnja čini čudnom, samo da vas podsjetimo: autor je Charlie Kaufman!

Komentari

Nema komentara.