Tko čuva Čuvare? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tko čuva Čuvare?

Tko čuva Čuvare?

Adaptacija stripa Watchmen ima i seksa i nasilja i kontroverzi pa će sigurno obilježiti ovaj mjesec na američkim kino blagajnama.

s.p. 05.03.2009 0 komentara

Tko čuva Čuvare?

'Čuvari' ('Watchmen') sutra se premijerno prikazuju u Americi, a već su oborili jedan rekord. Igrat će u rekordnih 3611 američkih kina, što je najveća brojka za film sa strogim R rejtingom. Internetske starnice IMAX kina počinju se rušiti zbog navale zainteresiranih gledatelja, pa je uvedeno i dosta ponoćnih projekcija. Redatelj Zack Snyder je već postigao sličan uspjeh s filmom '300', koji je za prvi vikend zaradio 71 milijun dolara, a i kasnije je u kina privlačio čitave legije stripoljubaca i šmokljana, zbog čega je samo u Americi zaradio 210 milijuna dolara.

Jedina zapreka u 'Watchmenovom' obaranju rekorda gledanosti je cenzorska ocjena R koja će sprečavati klince u gledanju filma koji baš i nije za djecu. Prve kritike ističu da film ima dosta scena eksplicitnog nasilja, čak i jedno silovanje, a i superjunaci ne nose previše odjeće. Lik Spectre se s neprijateljima bori u izazovnom kostimu, a dr. Manhatttan je plave kože i gol (baš kao i u stripu) pa bi nekima mogla zasmetati njegova plava muškost koja skakuće unaookolo.


Hrvatski trailer za 'Čuvare' ('Watchmen') Zacka Snydera.

No, sve to nije stalo čak ni u ovu 163-minutnu kino verziju, pa redatelj Snyder najavljuje još krvi i još golotinje u redateljskoj verziji na DVD-u. Očito, i film slijedi strip predložak u njegovoj borbi za odraslu publiku. 'Watchmen' Alana Moorea mnogi nazivaju 'Građaninom Kaneom stripa' jer je definitivno izmijenio viđenje stripa kao zabave za djecu. Osim seksa i nasilja, 'Čuvari' imaju i politički kontekst jer je radnja smještena u hladnoratovski svijet 1980-tih, i to u alternativnu prošlost u kojoj je Nixon još uvijek predsjednik, a Amerika je pobjednik u Vijetnamu.

Ova filmska adaptacija dolazi u pravo vrijeme za strip filmove za odrasle - baš nakon velikog uspjeha 'Iron Mana' i još većeg uspjeha 'Viteza tame' koji je pokazao da i mračni filmovi o superjunacima mogu imati i ogromnu gledanost i podršku kritike. Nakon nekoliko spektakularnih trailera i promocija na strip konvencijama, digla se velika prašina oko 'Watchmena', pa neke već počinju živcirati nabrijani fanovi koji nisu gledali film ni čitali strip, ali svejedno predviđaju da će 'Watchmen' biti 'najbolji film po stripu svih vremena'.


Parodija koja se zeza s fanatičnim fanovima 'Watchmena'.

No, pravi fanovi stripa već su digli buku oko kraja filma 'Watchmen' jer je izmijenjen kraj koji je bio u stripu, što mnogi smatraju svetogrđem. Pitanje je da li će ti fanovi prihvatiti kraj filma i ići gledati film još jednom, te da li će odrasli koji ne znaju radnju stripa poželjeti otići pogledati ovaj film o superjunacima. Prve kritike zamjeraju redatelju Snyderu da, baš kao i u filmu '300', uživa u eksplicitnom, 'slow motion nasilju', pa se gubi suptilna atmosfere jeze koju ima strip.

Kažu i da dijalozi i gluma nisu Snyderova jača strana, ali publika ionako želi spektakularnu akciju - i to će dobiti. Filmofili se samo pitaju što bi bilo da je film režirao netko od redatelja koji je prije bio uključen u prijekt - 'Watchmen' je prvo trebao snimati Terry Gilliam, kasnije se za ovaj spremao Darren Aronofsky, a na kraju je u igri bio i majstor bourneovske akcije Paul Greengrass. Što je tu je - za točno dva tjedna film dolazi i u naša kina pa čuvajte rezervirana sjedala za 'Čuvare', očekujemo navalu i u našim kinima.


I Hitler je ljut zbog izmjene kraja 'Watchmena'.

Komentari

Nema komentara.