Druga strana Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Druga strana Oscara

Druga strana Oscara

O čemu se šuškalo iza kulisa Oscara? O ne-američkim pobjednicima, gay aktivizmu, Angelini, Jennifer i zaboravljenim suprugama.

s.p. 24.02.2009 0 komentara

Druga strana Oscara

Osmerostuki dobitnik Oscara, film 'Milijunaš s ulice' izazvao je pravu pomutnju u backstageu. Indijci su slavili plesom i pjesmom, a brojni klinci iz glumačke ekipe trčali su uokolo i sve redom tražili autograme. U toj zbrci najbolje se snašla oscarovska veteranka Meryl Streep koja ih je sve redom izgrlila.

Puno su se komentirali i govori zahvale ekipe iz 'Milka' koji su najotvorenije do sada zagovarali prava homoseksualaca. Najbolji glumac, Sean Penn zahvalio se glasačima Akademije kazavši: 'o, vi komunjarski homoljupci!', a kritizirao je zabranu gay brakova i izrazio ponos što je Amerika izabrala 'elegantnog čovjeka za predsjednika'. Još više gay aktivizma iznio je scenarist 'Milka' Dustin Lance Black koji se obratio gay klincima diljem Amerike uvjeravajući ih da ih Bog voli i da će i oni jednom imati ista prava kao i svi.

Bilo je još nagrada koje su slavile različitosti - ovi Oscari se slobodno mogu proglasiti multikulturalnima: najbolje sporedna glumica je Španjolka Penelope Cruz, sporedni glumac Australac Heath Ledger, Philippe Petit iz dokumentarca 'Čovjek na žici' je Francuz, najbolji igrani kratkiš je njemački, a kratki animirani i strani dugometražni su iz Japana. No glavne zvijezde večeri su svakako Britanci (redatelj Danny BoyleKate Winslet) kojima je i njihov premijer Gordon Brown uputio čestitku.

Kate se usprkos prognozama, nije rasplakala tijekom govore zahvale (ali malo joj je falilo). A kao posljednje emotivno iznenađenje - pohitala je s Oscarom u ruci prema novinarima i zagrlila jednog koji joj je baš počeo postavljati pitanje. Bio je to Baz Bamigboye koji jeu profesionalno prati od njezine 17. godine. Na kraju je i Penn proglašen 'winsletovski emotivnim' jer je i on iza scene skakao da zagrli i izljubi kolegicu Kate.

Grlili i ljubili se nisu Brad Pitt i njegova sadašnja i bivša supruga - Angelina Jolie i Jennifer Aniston. Dapače, izbjegavali su se cijelu večer, a napetost se među njima mogla rezati nožem. Mnogi su redatelju televizijskog prijenosa Oscara zamjerili 'žutu minutu' kada je dvaput zumirao Brada i Angelinu u publici dok je Aniston na sceni prezentirala nominirane u animiranim kategorijama. Brad Pitt nije htio odgovarati na pitanja o bivšoj, ali je na pitanje 'Kome je trebalo duže da napravi frizuru, njemu ili Angelini?' dao intrigantan odgovor: 'Uvijek meni!'. Hm, možda je počeo ćelaviti...

Tračeve nije izbjegao ni pokojni Heath Ledger, čijeg su Oscara preuzeli roditelji i sestra. U svom govoru zahvale rekli su kako je Oscar namijenjen njegovoj kćerkici Matildi, ali su propustili spomenuti njezinu majku Michelle Williams. Svoje supruge, s kojom je u problematičnom braku, nije se sjetio ni Sean Penn, ali kaže kako je to bilo namjerno. Naime, navodno se Robin Wright Penn složila da je izostavi u korist 'viših ciljeva' - lamentiranja o gayevima i politici. Hmm... ok, znamo da su govori zahvale kratki, ali jedno 'Hvala, Robin' ne bi odnijelo baš previše vremena. 

Sve u svemu, čini se da je spektakl, sa svim novitetima, uspio. U SAD-u je prijenos Oscara gledalo 36.3 milijuna ljudi, što je 13 posto više od rekordno slabe gledanosti prošle godine.

Komentari

Nema komentara.