Disney i Dreamworks zajedno - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Disney i Dreamworks zajedno

Disney i Dreamworks zajedno

Studio Disney distribuirat će igrane filmove Dreamworksa, ali Dreamworks Animation ostaje samostalan - nema straha od Disneyevog monopola.

s.p. 10.02.2009 0 komentara

Disney i Dreamworks zajedno

I službeno je potvrđeno: Walt Disney postao je distributer Dreamworksovih filmova. DreamWorks Studios će Disneyu plaćati određenu naknadu (pretpostavlja se da je riječ o oko 10% kino zarade), a zauzvrat će Disney distribuirati šest igranih filmova godišnje, počevši od 2010. Disney će Dreamworksu dati i određenu financijsku pomoć, baš kao i jedan indijski studio, koji će u Spielbergov Dreamworks uložiti čak 325 milijuna zelembaća.

Dreamworks je počeo kao samostalna kompanija, udružio se s Paramountom, no nakon nezadovoljstva suradnjom Spielberg je prihvatio financijsku pomoć iz Bollywooda i počeo pregovarati s ostalim studijima. Spielberg je oko novog partnera Dreamworksa pregovarao i s Warnerom i Universalom. Čelnik Universala Ron Meyers odbio je Spielbergovoj kompaniji posuditi 250 milijuna dolara (koje će vjerojatno isplatiti Disney), a bio je naročito bijesan što je uprava Dremworks pregovarala i s konkurentskim Disneyem. Navodno je čak nazvao šeficu Dreamworksa Stacey Snider i kazao joj da su se ona i Spielberg ponašaju 'poput svinja'.

Sada je postignut dogovor s Walt Disneyem koji je nakon preuzimanja Pixara stekao vodeće mjesto u proizvodnji crtića, no DreamWorks Animation nastavlja funkcionirati kao samostalna kompanija. Nakon 'Shreka' i 'Madagaskara', uspjeh 'Kung fu Pande' pokrenuo je stvaranje nove franšize. Tako se planiraju snimati 'Kung fu Panda 2', 'Madagascar 3', 'Shrek 4' i 'Shrek 5' - a uskoro u pohod na kina kreće 3D 'Čudovišta protiv vanzemaljaca'. Gledateljima igranih filmova najbitnije je to da Spielberg dobiva i pare i distributera za svoje velike projekte, a hrvatska publika će te Dreamworksove radove upoznavati preko distribucije Continental filma.

Komentari

Nema komentara.