Ne politiku u Oscarovu butigu! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ne politiku u Oscarovu butigu!

Ne politiku u Oscarovu butigu!

Ne politici, arty-farty filmovima, govorancijama, glazbi i tehničkim nagradama! Dajte raji finog voditelja, hitove i red carpet!

s.p. 20.01.2009 0 komentara

Ne politiku u Oscarovu butigu!

Internetski prodavač ulaznica Fandango proveo je anketu među 7000 posjetitelja kina koje je pitao što bi najviše, a što najmanje željeli vidjeti za vrijeme TV prijenosa Oscara. Na listi antipatičnih pojava na uvjerljivom 1. mjestu su politički govori - čak 51% ispitanika to ne želi na Oscarima - bilo da se pljuje Bush ili veliča Obama. Ostalo što publika ne želi su tehničke nagrade (za zvuk, montažu, specijalne efekte...), predugo trajanje showa, glazbeni nastupi uživo i forsirano međusobno zadirkivanje prezentera nagrada. 

Ono što publika hoće su jedan upečatljivi domaćin dodjele(65%) i in memoriam posvete (?!). Naravno, popularan je i red carpet gdje se komatiraju haljine, a ljudi vole čuti i duhoviti uvodni monolog voditelja na početku dodjele. 27% gledatelja bi zadržalo ili čak proširilo kategorije nagrada za dugometražne crtiće koji su sve popularniji među odraslima. Ipak, igrani filmovi na zadnjim Oscarima nisu bili baš po ukusu šire publike, već više za kritičare i filmofile.


Parodija Vanity Fair-a na Oscarovski in memoriam video.

Gledanost ceremonije je zadnjih godina drastično pala, a čak trećina anketiranih nije gledala prošlu dodjelu jer nije gledala ni glavne nominirane filmove. Jedan anketirani je čak odgovorio 'Prestanite davati nagrade precjenjenim nezavisnim filmovima'. Ah, mase baš ne vole postmodernističke filmove poput 'Nema zemlje za starce'. Valjda je zato i jedan posjetitelj u kinu Cinestar poslije završetka tog filma rekao: 'Ništa ne razumijem. Ovo će sigurno dobiti Oscara'.

Publika bi umjesto art filmova kao glavnog favorita htjela vidjeti komercijalnog, ali i kritičarski hvaljenog 'Viteza tame'. Iako je Oscar više puta udovoljavao željama publike, ovom filmu su sigurne samo nominacije u tehničkim kategorijama i vrlo vjerojatno Oscar za Ledgerovu sporednu ulogu, ali teško da može ući među glavne dobitnike. Ipak, 71% ispitanih je izjavilo da je vjerojatnije da će gledati dodjelu ako 'Dark Knight' bude nominiran za najbolji film. Neki su među zamjerke Oscaru uvrstili i previše kadriranja Jacka Nicholsona - kažu da uvijek zumiraju njegov ljigavi osmijeh kako bi neku šalu napravili još smiješnijom, a to je već predvidljivo i dosadno. Čini se da u gradu ima mjesta - samo za jednog Jokera!

Komentari

Nema komentara.