Oni su utrli put Obami - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Oni su utrli put Obami

Oni su utrli put Obami

Crni glumci su preko svojih filmova izmijenili imidž crne Amerike - mudri, staloženi i odlučni likovi pokazali su kako će izgledati novi predsjednik. 

s.p. 20.01.2009 0 komentara

Oni su utrli put Obami

Velik su put prošli crni glumci Amerike - i uveli Obamu u Bijelu kuću. Tamnoputi glumci i glumice su ispočetka mogli dobiti uloge samo jednostavnih, priglupih slugu, čistača cipela i dadilja. Prekretnica je bila prva crna filmska zvijezda, 'Denzel prije Denzela' - Sidney Poitier. Početkom 60-tih, dok se tek zahuktavala borba za građanska prava, osvojio je prvog crnog Oscara za glavnu mušku ulogu. Najbitnije uloge su mu ipak bile one u 'U vrelini noći' gdje i doslovce uzvraća šamar bijelom rasizmu, te u 'Pogodi tko dolazi na večeru', gdje glumi finog kandidata za 'najstrašniju' moguću ulogu - crnog zaručnika mlade bijele kćerke.


Kultna scena iz 'U vrelini noći' - Sidney Poitier uzvraća na udarac, što nije ni bilo predviđeno u scenariju.

Iako su mu kasnije sunarodnjaci zamjerali da je bio 'prebijel', tj. premalo crnački angažiran, upravo je on svima pokazao kako crnac ne mora biti prijeteća figura, nego sveamerička zvijezda za koju se 'zaboravlja' koje je boje kože. Njegov moderni nasljednik je Denzel Washington, koji se dokazao u raznim aktivističkim ('Rat za slavu', 'Malcolm X') i popularnim ulogama, a uvijek je ostavljao dojam odlučnog i staloženog junaka, ponosnog i dostojanstvenog lidera - baš kao da se sprema za ulogu Obame.  

Likovi crnih lidera počeli su se u holivudskom filmu pojavljivati 80-tih, a među njima su se izdvajali James Earl Jones i Morgan Freeman. Jones je imao tako dubok glas da je isijavao autoritetom, iako je često zato završavao i kao negativac - pamte ga kao Thulsa Dooma iz 'Conana' i kao Darth Vadera iz najpopularnije svemirske sage. Poznata kritičarka Pauline Kael se još 1987. zapitala nije li upravo on najveći američki filmski glumac, a Oscar kojeg je dobio tek 2005. nalikovao je onom za životno djelo. Za razliku od Jonesa, Morgan Freeman je imao više očinski, blagi nastup zbog čega bi često završavao kao savjetnik bijelih junaka, no na kraju je dobio vodeće uloge - američkog predsjednika ('Žestoki udar') i Boga glavom i bradom ('Svemogući Evan').


Denzel Washington i Morgan Freeman u filmu 'Glory' u kojem su se - i proslavili.

A dok su popularni crni komičari (Eddie Murphy, Richard Pryor) svojim vulgarnim humorom kod nekih pojačavali stereotipe o vulgarnim crncima, 80-tih se pojavio i jedan drugi crni humorist, sasvim pristojnog i obiteljskog pristupa - Bill Cosby. Baš o njemu danas u raznim novinama govore kao o najboljoj reklami za Obamu (i njegovu obitelj) jer je među prvima promovirao sređenu, srednjeklasnu crnačku porodicu. Ispočetka je čak takav pristup izazivao negativne reakcije zbog 'lažne slike o crncima', no s vremenom je Cosby postao simbol pravog oca i brižnog supruga za Amerikance svih rasa. Baš kao i Obama u govoru iz 2004., ni Cosby nikada nije prestajao naglašavati važnost obrazovanja crnaca.   

Na televiziji je veliku važnost imao i Dennis Haysbert koji je u vrlo gledanoj seriji '24' smireno odglumio - američkog predsjednika! Bez obzira na njegove mane, nikad se nije postavljalo pitanje kako to da je baš crnac na čelu SAD-a, jednostavno je izgledao kao lider. U vremenu 'rata protiv terorizma' bitan je dojam nepobjedivosti, a zanimljivo je da najkomercijalniji i najpopularniji muški glumac u mnogim anketama – 'nepobjedivi' Will Smith! Muške akcijske zvijezde obično jesu među glavnima, a zanimljivo je da mišičavce Stallonea i Arnieja zamijenio zezantski Will koji spaja akciju i humor a u zadnje vrijeme često glumi i u dramama gdje je junak koji se žrtvuje za obitelj. Ukratko, popularni crnac na vrhu i nije tako veliko iznenađenje – ipak su se njegova 'braća' desetljećima borila da ulogu predsjednika SAD-a dobije najbolji među njima.

Komentari

Nema komentara.