Dan filmske zahvalnosti - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Dan filmske zahvalnosti

Dan filmske zahvalnosti

U SAD-u slave Thanksgiving, a njihovi mediji već se prisjećaju najboljih trenutaka u 2008. i preporučaju naj filmove za obiteljske blagdane.

s.p. 27.11.2008 0 komentara

Dan filmske zahvalnosti

Thanksgiving Day je američki praznik koji otvara blagdansku sezonu - počinju se objavljivati razne 'best of ove godine' liste. A sezonu otvara najameričkiji medij: MTV! Oni kažu da su ove godine zahvalni za povratak filmova o čudovištima ('Cloverfield'), sretni što je Anne Hathaway dokazala da može biti zvijezda, a raduje ih i povratak vampirskih filmova ('Sumrak'!) te što je Jean Claude Van Damme pokazao da može napraviti pristojan film ('JCVD').

Ove godine istakle su se dvije velike zvijezde - Robert Downey Jr. i Heath Ledger. Downey i za 2009. sprema velike stvari ('Sherlock Holmes', 'Iron Man 2' i 'The Avengers'), a Ledgera je tragično i prerano otišao s ovog svijeta, pa više neće moći ponoviti maestralne uloge poput one u 'Vitezu tame'

Ah, imamo i listu djela za koje NEMA zahvale filmašima. Wired je objavio koji filmovi i serije ove godine nisu ni trebali biti snimljeni. Po njima, previše je filmskih obrada, TV serija s vanzemaljcima i duhovima, a da ne spominjemo silne nastavke. Loše su ocjenjeni novi film o 'Dosjeima X' i posljednja 'Mumija', a naravno, na listi najgoreg u godini je i Uwe Boll i njegov In the Name of the King.


Trailer za 'Cloverfield', jedan od filmova koji je obilježio 2008.

Na ovaj praznik zahvalne su i zvijezde - uglavnom na zdravlju i obitelji, baš kao i obični smrtnici. Ipak, dosta njih se indirektno zahvaljuje i američkim biračima koji su nadahnuli mnoge, pa tako i glumicu Mary Steenburgen koja vjeruje da je sada Amerika 'sposobna za velike stvari'. Listu citata punih zahvalnosti potražite ovdje.

Baš kao i Božić, Dan zahvalnosti je odlična prilika za prigodne filmove, pa se sastavljaju i liste poznatih filmova s tim praznikom. Woody Allen nije baš tradicionalan tip, ali očito mu je ovo važan praznik kada se njime bave čak dva njegova važna filma: 'Hannah i njezine sestre' i 'Broadway Danny Rose'. I Katie Holmes voli ovaj praznik, glumi u odličnoj 'Ledenoj oluji' koja se bavi 70-ima i u 'Praznicima s April' u kojima mora svojoj obitelji priznati da joj je dečko crnac.


Isječci iz 'What's Cooking?' - u ovom filmu 'kuha' se i jedna ljubavna priča.

Ako ćemo birati najzabavniji, s liste bi izabrali 'Avione, vlakove, automobile' - ipak su tu dvije legende, Steve Martin i John Candy. A svi znamo i što je najbitnije u velikim praznicima - dobra hrana. U 'What's Cooking?' nekoliko obitelji različitih nacionalnosti sprema praznične ručkove, a da gledateljima ne bi nepotrebno curile sline - na DVD-u se nalaze i recepti hrane iz filma!

A što su praznici bez prijatelja? Preciznije, onih 'Prijatelja' - Monice, Rossa, Chandlera, Rachel, Phoebe i Joeya. Svaka od deset sezona 'Prijatelja' imala je i svoju 'Thanksgiving' epizodu, pa ovdje možete pogledati kratke sadržaje, opise hrane i najbolje citate koji su vas sigurno jednom nasmijali.

Uskoro će naš i Djeda Mrazov omiljeni praznik, pa preporučujeno da izbjegnete loše uratke s ovih lista, odaberete dobre filmove i serije iz ovog teksta ('Prijatelji'!), pa ih pogledate uz prigodnu hranu i dobro društvo. Vjerujte, ako nas poslušate – bit ćete nam zahvalni...

Komentari

Nema komentara.