Kako snimati Proroka? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kako snimati Proroka?

Kako snimati Proroka?

Snima se još jedan film koji će morati biti vrlo maštovit da bi ispričao biografiju proroka Muhameda - on se u filmu ne smije ni vidjeti ni čuti.

s.p. 28.10.2008 0 komentara

Kako snimati Proroka?

Dolazi još jedna filmska biografija proroka Muhameda, 'Poslanik mira' ('The Messenger of Peace'). Filmašima koji ju snimaju trebat će puno sreće jer svaki pokušaj snimanja filma o najsvetijoj osobi islama mogao bi naići na mnoge poteškoće, uključujući i razne prijetnje, kao što se to dogodilo u slučaju poznatih karikatura. Kao prvo, islam zabranjuje prikazivanje Muhameda, što znači da se ne smije vidjeti a ne smije mu se ni čuti glas. Prva filmska biografija proroka Muhameda na engleskom jeziku bio je film 'Muhamed, Božji poslanik' ('Mohammad, Messenger of God')  koji je u Americi igrao pod naslovom 'Message', a kod nas ga je preveo i uveo u distribuciju Ivo Škrabalo.

Taj film uspješno je riješio problem tako da je glavni junak filma u biti bio Muhamedov ujak Hamza (Anthony Quinn), a za Muhamedove nastupe su filmaši smišljali kreativne načine da ih prikažu. Muhamedovo prisustvo bi se tako naznačavalo glazbom orgulja, a kada bi trebalo prikazati njega osobno, redatelj bi snimao scenu iz Muhamedovog kuta gledanja, tako da gledatelj gleda ostale likove okom kamere. Poseban problem bila je i zabrana da se čuje Prorokov glas, što je riješeno tako da se ne bi čule Muhamedove riječi, ali bi ih zatim doslovce ponovili ljudi iz njegove blizine.


'Mohammad, Messenger of God'/'Message', r: Moustapha Akkad, isječak

Iako je film imao pohvale iz muslimanske zajednice, neki neupućeni muslimani su i dalje vjerovali da je film prikazao Muhameda i počinio svetogrđe, pa se tako u Americi čak dogodila i masovna otmica, kada je član zajednice Crnih muslimana tražio povlačenje filma iz distribucije. Redatelj i producent te verzije iz 1977. bio je Moustapha Akkad, koji je inače poznat kao producent Carpenterove 'Noći vještica'. Ironijom sudbine, baš on koji je na Zapadu promovirao islam kao religiju mira, poginuo je 1995. u Ammmanu nakon bombaškog napada al-Qaide na luksuzni hotel.

Producenti 'Glasnika mira' objavili su da film uskoro kreće u produkciju, a najavili su da je ovo tek drugi film o Muhamedu na engleskom jeziku i bit će rađen kao rimejk Akkadovog 'Muhameda, Božjeg poslanika'. Producent Oscar Zoghbi, koji je radio i na izvorniku, izjavio je da poštuju Akkadovo djelo, ali su se od 1970-tih razvile nove filmske tehnike pa bi tako htjeli napraviti suvremeni film o Muhamedu. Vjerojatno će i uspjeti u tome - uz Božju pomoć.

Komentari

Nema komentara.