CNN bira najbolje iz Azije - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      CNN bira najbolje iz Azije

CNN bira najbolje iz Azije

Najbolje azijske filmove svih vremena izabrala je filmska redakcija CNN-a. Jesu li se vodili politikom ili kvalitetom, pitanje je sad?

s.p. 19.09.2008 0 komentara

CNN bira najbolje iz Azije

S gotovo 4 milijarde stanovnika i velikom bollywoodskom i kineskom kinematografijom, Azija ima veliko tržište za regionalni film, ali dosta velikih filmova ostaje nepoznato izvan regije. Čini se da je izbor CNN-a rađen prvenstveno politički korektno, s kvotama u kojima su zastupljeni filmovi iz svih regija i važnijih nacija. A čini se i da CNN-ovcima ni zemljopis nije jača strana  - u njihov azijski izbor ušli su i filmovi iz Novog Zelanda, mada ne i iz Australije. Mi smo izdvojili 10 filmova (bez Novog Zelanda) koji svakako zaslužuju vašu pozornost..

1.'In the Mood for Love' ('Fa yeung nin wa'), r: Wong Kar Wai, Hong Kong, 2000.
Jedan od najromantičnijih filmova ikad snimljenih, predivno snimljena (Christopher Doyle!) i elegantna meditacija o ljubavi i gubitku. Glavni par filma su Tony Leung i Maggie Cheung, a Kar Wai je ovim filmom potvrdio svoj kultni status.

2.'Mother India' ('Bharat Mata'), r: Mehboob Khan, Indija, 1957.
Jedan od prvih indijskih megahitova, kojeg nazivaju domaćim 'Prohujalo s vihorom'. Glavna junakinja je žena koja sama podiže svoju djecu i inspirira seljake da se bore za svoju zemlju. Prva nominacija nekog indijskog filma za Oscara.


'Mother India', r: Mehboob Khan, isječak

3.'Domaćin' ('Gwoemul'), r: Bong Joon-ho, Južna Koreja, 2006.
Možda i jedan od najvećih filmova o čudovišua ikad napravljen, dostojni nasljednik Godzille. Mutant koji se pojavljuje nakon ekološkog zagađenja samo je jedna od dosjetki u ovoj korejskoj mješavini SF-a, horora, akcije i satire.

4.'Sindromi i stoljeće' ('Sang sattawat'), r: Apichatpong Weerasethakul, Tajland, 2006.
Redatelj se u ovom filmu koristi eksperimentalnim, antinarativnim stilom da bi ispripovijedao priču uz pomoć serije slika i glazbe. Cahiers du Cinéma uvrstio ga je među 10 najboljih filmova 2007., a nedavno je prikazan i kod nas.


'Sindromi i stoljeće', r: Apichatpong Weerasethakul, trailer

5. 'Miran život' ('Still Life'), r: Zhang Ke Jia, Kina, 2006.
Dobitnik Zlatnog lava na Veneciji 2006., film je priča o parovima koji se opet sastaju dok se oko njih odvija još veća drama – poplava uništava stari grad i stanovnici se opraštaju od svoje prošlosti.

6.'Shall we dansu?', r: Masayuki Suo, Japan, 1998.
Uspješni knjigovođa Shohei primijeti predivnu ženu u plesnom studiju. Iako ima ženu i djecu, prijavljuje se na ples da bi sreo tu ljepoticu, ali uskoro zavoli i sam ples. I ovaj film je 'zaslužio' holivudski rimejk.

7.'Pakleni poslovi' ('Mou gaan dou'). r: Andrew Lau Wai-Keung, Alan Mak Siu-Fai, Hong Kong/Kina, 2002.
Uzbudljiv triler koji istovremeno prati policajca koji se infiltrirao u mafijašku organizaciju i policajca koji je doušnik mafijaškog šefa. Priča vam je poznata? E, pa prema ovom filmu je Scorsese snimio svoje 'Pokojne', a mnogi filmofili se zaklinju da je izvornik bolji od rimejka.

'Infernal Affairs', r: Andrew Lau Wai-Keung i Alan Mak Siu-Fai, trailer

8.'Živjeti'('Huozhe'), r: Zhang Yimou, Kina, 1994.
Satirični portret komunističke birokracije donio je 1994. zabrane i probleme redatelju, ali je ove godine Yimou angažiran da režira najveći moderni kineski spektakl – Olimpijadu.

9.'Ikiru', r: Akira Kurosawa, Japan, 1952.
Začudo, od Kurosawe je na listi samo 'Ikiru', duboko moralistička priča o radniku koji saznaje da ima smrtonosni rak. To mu je i prilika da pobliže razmotri smisao života, a za velike pohvale filmu zaslužan je i glavni glumac Takashi Shimura.

10.'Gabbeh', r: Mohsen Makhmalbaf, Iran, 1996.
Stariji nomadski par čisti svoj predivni sag ('gabbeh'), a iznenada se pojavljuje mlada žena koja uz pomoć tog saga priča priču svojeg klana. Predivno snimljen iranski film s puno nagrada.

Komentari

Nema komentara.