Birajte najbolji europski film 2008! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Birajte najbolji europski film 2008!

Birajte najbolji europski film 2008!

Gledatelji trebaju odlučiti koji je najbolji europski film - zadnji Potter, prvi Džingis-kan, neki od španjolskih horora ili srcedrapaljno 'Okajanje'?

s.p. 01.09.2008 0 komentara

Birajte najbolji europski film 2008!

Danas počinju europski izbori na kojima sudjeluju i hrvatski birači! Kao i prošle godine, filmofili širom našeg kontinenta u organizaciji Europske filmske akademije biraju najbolje europske filmove. Glasovanje za 'The People's Choice Award' traje sve do 31. listopada 2008., i to na ovoj internetskoj stranici. Dodjela 21. Europskih filmskih nagrada ove se godine održava u Kopenhagenu, gdje ćemo 6. prosinca saznati pobjednike svih kategorija, pa tako i ove 'narodne'. Ako i vi želite biti dio ceremonije, glasajte za svog favorita i možda baš vi osvojite nagradno putovanje u Kopenhagen na dodjelu 'europskih Oscara'.

Nominirani za Europsku filmsku nagradu po izboru publike su:
 
1.'Arn – Tempelriddaren' ('Arn: The Knight Templar'), r: Peter Flinth
Švedska povijesna priča o Arnu Magnusssonu, ratniku kojem okrutni svijet uništava sudbinsku ljubav. Njegovu dragu drže zatočenu u samostanu, a njega šalju da se bori u križarskim ratovima. Njegov cilj je: izboriti se za svoju ljubav i ujediniti Švedsku u jedno kraljevstvo...

2.'Okajanje' ('Atonement'), r: Joe Wright
Hvaljena ratna melodrama u kojoj James Mcavoy glumi nesretnog mladića kojeg ljubomorna klinka i Drugi svjetski rat ometaju u zavođenju Keire Knightley. Iako se očekivalo više nagrada na Oscarima, možda bude više uspjeha na ovim nagradama.


Trailer za 'Val'.

3.'Ben X', r: Nic Balthazar
Belgijski film o mladiću Benu koji živi u svijetu internetskih igrica. Dva učenika ga neprestano maltretiraju, pa se Ben odlučuje na ekstremni korak - ubojstvo! Film je prikazan na ovogodišnjem Libertas film festivalu.

4.'Bienvenue Chez Les Ch'tis' ('Welcome to the Sticks'), r: Dany Boon
Priča o Philippeu kojeg izluđuju depresivni ispadi njegove supruge Julie. Kada ode u gradić na sjeveru Francuske, dobro se zabavi, ali mu žena ne vjeruje pa joj laže da mu je tamo užasno. Kada mu se Julie odlučuje pridružiti, Philippe i društvo iz gradića moraju odglumiti da je sve što je Philippe pričao istina, pa priređuju Julie najgori mogući doček. Ova komedija je postigla rekordnu gledanost u Francuskoj.

5. 'Val' (Die Welle'), r: Dennis Gansel
Kontroverzna drama o neobičnom eksperimentu srednjoškolskog profesora, koji učenicima treba pokazati kako izgleda život u totalitarizmu, ali pokus se uskoro otima kontroli. Svjetski festivalski hit već je prikazan na Libertasu, a najavljen je i za ovogodišnji Zagreb Film Festival.


Trailer za 'Ensemble, c'est tout' ('Hunting and Gathering')

6. 'Sirotište' ('El Orfanato'), r: Juan Antonio Bayona
Horor u produkciji Guillerma del Tora, dobio je čak 7 španjolskih filmskih nagrada Goya. Laura i njezin suprug kupuju i preuređuju staro sirotište u kojemu je ona odrastala, a nakon negog vremena roditelji shvate da njihov usvojeni sin Simón stalno provodi vrijeme s imaginarnim prijateljem Tomásom. Uskoro Simon nestane bez traga...

7. 'Ensemble, c'est tout' ('Hunting and Gathering'), r: Claude Berri
Romantična drama s Audrey Tautou u glavnoj ulozi. Priča o četvero ljudi koji žive pod zajedničkim krovom, pa se ukrštaju i njihove životne i ljubavne priče.

8. 'Harry Potter i Red feniksa' ('Harry Potter and the Order of the Phoenix'), r: David Yates
Evo i jednog filma koji će biti po izboru mlađe publiku - peti nastavak sage o Harryju Potteru, u kojem se mladi čarobnjak mora boriti i protiv zlog Voldemorta i protiv korumpiranog Ministarstva magije.  

9. 'Keinohrhasen' ('Rabbit Without Ears'), r: Til Schweiger 
Njemačka romantična komedija. Novinar tabloida Ludo Decker prekrši zakon u potrazi za dobrom vijesti, pa ga sud osudi na 300 sati rada u vrtiću. Tamo mu 'šefica' postane odgajateljica Anna koju zna još iz djetinjstva, dok je živjela u susjedstvu. Iako ga Anna ispočetka ne voli i daje mu teške zadatke, uskoro postaju sve intimniji...


Trailer za [Rec].
 
10. 'Džingis Kan - Ratnik i vladar' ('Mongol'), r: Sergej Bodrov
Epska priča o najvećem mongolskom vladaru, Džingis-kanu, rađena u rusko-kazahstanskoj koprodukciji. Nakon solidnog komercijalnog uspjeha, najavljuje se i nastavak.
 
11. [Rec], r: Jaume Balagueró & Paco Plaza
Još jedan uspješan horor u španjolskoj produkciji. Mlada TV reporterka i njezin snimatelj dežuraju u noćnoj smjeni, a kada dobiju poziv od starice zatočene u kući, odlaze istražiti slučaj. Prvo na što nailaze su užasavajući krici - a to je samo početak njihove noćne more...Film je već dobio američki rimejk, 'Quarantine' (u kojem glumi i Rade Šerbedžija!) koji u naša kina dolazi krajem 11. mjeseca.  

12. 'Saturno Contro', r: Ferzan Ozpetek 
Talijanska drama o sredovječnim parovima (i gay i hetero usmjerenja) koji doživljavaju krizu srednjih godina i pokušaju naći smisao života u svojim ljubavnim i prijateljskim vezama. 

Komentari

Nema komentara.