Oktani, cesta i dva kotača - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Oktani, cesta i dva kotača

Oktani, cesta i dva kotača

Mnogi su filmovi o junacima i antijunacima koji gutaju cestu na dva kotača stekli kultni status. Što čini pravi bajkerski film?

z.m. 21.08.2008 0 komentara

Oktani, cesta i dva kotača

Seks, droga i rock'n'roll, troznamenkasti broj konjskih snaga, dim spaljenenih guma i žestoki soundtrack sastavni su dio gotovo svakog bajkerskog filma. Neki od njih nagoviještaju apokaliptičnu budućnost, neki nas podsjećaju na buntovnike bez razloga, ali gotovo svi mame na otvorenu cestu. Premiere.com odabrao je deset filmova koji su postali sinonim za bajkerski žanr u filmskoj kulturi.

10.) 'Ghost Rider'
U ovoj ekranizaciji Marvelovog stripa motociklistički kaskader Johnny Blaze (Nicholas Cage) prodao je dušu Mefistofelesu kako bi spasio oca i ljubav iz mladosti od sigurne smrti. No, vrag dođe po svoje i Johnny mora uzvratiti uslugu. /naslovna/

9.) 'Lara Croft: Tomb Raider'
Dovoljno je reći dvije stvari: Angelina Jolie i Yamaha TRX80. Zanimljivo je da je ovaj film zaradio 275 milijuna i time postao najisplativiji film s ženom u glavnoj ulozi. Još zanimljivije - glavna uloga zamalo je otišla Demi Moore.


Terminator u moto-akciji

8.) 'Harley Davidson And The Marlboro Man'
Mickey Rourke vozi se uzduž i poprijeko SAD-a na Harley Davidsonu uz soundtrack Bon Jovija. Može li biti američkije? Navodno je motor iz filma napravljen prema skici koju je Rourke nažvrljao na salveti iz bara. 

7.) 'Terminator'
Prvi motor koji se pojavljuje u filmu je mala Honda Scooter koju vozi Sarah Connor, glavna zvijezda je Schwarzeneggerova Honda CB750. Umjesto da brojimo konjske snage pobrojali smo 74 riječi koje ukupno Arnie izgovara tijekom cijelog filma. Istovremeno, ubija 27 ljudi.

6.) 'Bronx Warrriors'
Postapokalipsa u Bronxu. Godina je 1990. (film je iz 1982.) i njujorškom četvrti vladaju bande – koturaljkaši protiv bajkera. Film se pokazao apokaliptičnim za glavnog glumca Vica Morrowa, koji je nakon snimanja stradao u bizarnoj nesreći kada se helikopter srušio na njega.

5.) 'Quadrophenia'
Film o bajkerskoj bandi na Vespama i skuterima čiji članovi vole slušati soul, a kljukaju se bluesom (plavim pilulama amfetamina). Njihovi suparnici voze kromirane motore i nose kožne jakne. Film je podebljan glazbom The Who-ovaca, a dodatni rockerski touch daje mu i Sting, kojemu je ovo prva velika uloga na filmu.


'Great Escape' - steve McQueen bježi od nacista

4.) 'Pobješnjeli Max'
Iako se Max vozi u Fordu Falconu, njegov prijatelj Goose guta australsku prašinu na Kawasakiju KZ1000. Zanimljivosti? Dotad anonimni Mel Gibson dobio je ulogu jer se na audiciji pojavio sav plav i u modricama - večer prije potukao se u baru.

3.) 'Goli u sedlu'
Nećemo trošiti riječi na jedan od najvećih filmova ceste ikad snimljenih. Reći ćemo samo da do danas nije jasno kome pripadaju zasluge za scenarij – i Hopper i Fonda svojim su idejama proizašlim iz omamljenosti uvelike doprinijeli priči.

2.) 'The Great Escape'
Najupečatljivija scena filma je kad Steve McQueen otme njemački vojni motocikl (TT Special 650 Triumph), preskoči ogradu od bodljikave žice i bježi od nacista kroz Švicarske Alpe u jednoj od najdojmljivijih filmskih scena potjere.

1.) 'Divljak'
650cc Triumph Thunderbird kojeg Marlon Brando vozi bio je uistinu njegovom privatnom vlasništvu.  Bande su bile Black Rebelsi i The Beatlesi – neki čak odlaze tako daleko da nagađaju da je to ime inspiriralo britanske čupavce koji su kasnije postali najpopularniji bend svih vremena.


Trailer za 'Divljaka'

Komentari

Nema komentara.