Sarajevo puno debitanata i Hrvata - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sarajevo puno debitanata i Hrvata

Sarajevo puno debitanata i Hrvata

U konkurenciji igranih filmova Matanić i Rušinović, među najboljim animiranima  Bogojević i Popović, a i u Campusu imamo dobru reprezentaciju filmaša.

s.p. 29.07.2008 0 komentara

Sarajevo puno debitanata i Hrvata

14. izdanje Sarajevo Film Festivala obilježava velik broj debitanata i solidan broj hrvatskih filmova u glavnom programu. Festival otvara domaći debi, bosanski film 'Snijeg' /naslovna/ koji je dugometražni prvijenac redateljice Aide Begić. Među 10 filmova u konkurenciji dugih igranih inače nema nijednog bosanskog filma, osim ona dva hrvatska koja su rađena u koprodukciji s BiH – 'Kino Lika' Dalibora Matanića i 'Buick Riviera' Gorana Rušinovića. S ova dva filma Hrvatska je izjednačena s brojem mađarskih filmova (2 filma – 'Djevojka' i 'Delta'), a zemlja koja prednjači u ovoj regionalnoj konkurenciji je Turska s čak 3 filma. Nakon prošlogodšnjeg osvajanja Srca Sarajeva s 'Takvom', Turci ove godine traže nagrade s filmovima 'Jesen' Oczana Alpera, 'Točka' Derviša Zaima i 'Moj Marlon Brando' Huseyina Karabeya.


'Kino Lika' - nakon Pule, 'lička priča' predstavlja se i Sarajevu.

Od 10 filmova je nominirano čak 6 debija, pa će biti zanimljivo vidjeti da li će SFF otkriti nekog novog velikog filmaša. U konkurenciji kratkih igranih filmova Hrvati nemaju svog predstavnika, ali zato u konkurenciji animiranih imaju proslavljeni duo s Annecyja - Simona Bogojevića Naratha s 'Moranom' i Veljka Popovića s 'Onom koja mjeri'. U dokumentarnoj konkurenciji natječe se Robert Zuber sa svojom osobnom pričom 'Slučajni sin', Goran Dević s ratnim 'Tri', te Vedran Šamanović s kratkim dokumentarcem o maturalnoj zabavi 'Maturanti i plesači'.

U programu Panorama organizatori najavljuju 'kvalitetne i provokativne filmove', pa će tako biti prikazani Broomfieldov 'Battle for Haditha', Kaufmanov 'Synecdoche, New York' i 'My Winnipeg' Guya Maddina. Od dokumentarnih filmova iz svjetske produkcije prave su poslastice 'Valcer s Bashirom', Morrisov 'Standard Operating Procedure', 'Čovjek na žici' kojeg se može vidjeti i na Motovunu, te 'Stranded' koji se predstavio na ZagrebDoxu.


'Battle For Haditha', Broomfieldov dokumentarac o ratu u Iraku.

Odabrani su i sudionici 2. Sarajevo Talent Campusa, na kojem sudjeluju mladi filmaši iz 13 zemalja Jugoistočne Europe. Već je objavljeno da se bilo prijavilo najviše Hrvata, a dosta ih je i primljeno - među ostalima i redatelji Sara Hribar, Vanja Vascarac i Ivan Ramljak, scenarist Antonio Gabelić, te glumice Lana Barić i Nina Violić. Njima će na Campusu predavati ugledna imena kao što su turski redatelj Nuri Bilge Ceylan, hrvatski producent Branko Lustig, redatelj, scenarist i producent Terry George, redatelj Mike Leigh, te filozof i filmolog Slavoj Žižek.

U okviru programa Tribute, SFF ugošćuje Todda Haynesa, a od ove godine je partner Festivala i pokrovitelj glavne nagrade Vijeće Europe, koje će iskoristiti Dječji program SFF-a za promoviranja dječjih prava i zaštite djece od nasilja. Početkom kolovoza objavit će se raspored programa, pa se onda javljamo s opsežnijim informacijama, a dotad se možete dodatno informirati na službenom sajtu SFF-a ovdje.

Komentari

Nema komentara.