Bruce Lee – muzejski primjerak - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Bruce Lee – muzejski primjerak

Bruce Lee – muzejski primjerak

Bogati obožavatelj Brucea Leeja inicira stvaranje kulturne ustanove koja bi učila djecu - kako poraziti protivnika golim rukama.

s.p. 08.07.2008 0 komentara

Bruce Lee – muzejski primjerak

Kuća u Hong Kongu u kojoj je živio Bruce Lee mogla bi postati njegov muzej - ako vlasti budu zainteresirane za taj projekt. Kineski milijunaš Yu Panglin prvo je htio prodati kuću koja vrijedi preko 12 milijuna dolara, a poznata je kao 'Vranino gnijezdo'. To ime je dobila jer je u njoj nekoliko godina živio Bruce Lee, sve do svoje smrti 1973. Fanovi Brucea Leeja razočarala je prvotna vijest o prodaji, jer su vjerovali da bi novi vlasnik bio zainteresiran samo za vrijedno zemljište, a ne bi čuvao kuću.

Obožavatelji kultnog borca zalagali su se da Hong Kong iskoristi Brucea Leeja za promociju i sigurni su da njegovo ime može privući brojne turiste. Oni već sanjaju memorijalni muzej onog ranga kakvo je 'svetište' Elvisa Presleya u Gracelandu. Zatim je i bogati Yu predložio da mjesto, koje je dosad funkcioniralo kako 'ljubavni hotel', preuredi u Muzej Brucea Leeja.

Kuća pokojnog Brucea Leeja koja uskoro možda postane i muzej posvećenom tom majstoru borilačkih vještina.

Kineska vlada je objavila kako nema namjeru financirati taj projekt, a Yu je izjavio da je spreman renovirati mjesto iz vlastitog džepa, ali želi samo da vlasti izmjene lokalni GUP. Bez novog urbanističkog plana Yu ne može proširiti kompleks, a u planu je izgradnja knjižnice, centra za borilačke vještine i, naravno - kina. 'Plemeniti tajkun' kaže da bi kuću u kojoj je živio Bruce Lee ostavio maksimalmo očuvanom. 

Yu tvrdi da mu cilj nije osobna zarada, da je prvo htio prodati kuću i donirati sredstva stradalima od potresa, a da sada u iste humanitarne svrhe želi iskoristiti budući muzej kojeg bi donirao Hong Kongu. Ipak, ako vlasti ne odobre plan za uređenje kompleksa, Yu će ipak prodati kuću. Mada je Bruce Lee jako popularizirao hongkonšku kinematografiju, vlasti ne čine dovoljno da bi Hong Kong povezali s jednim od najvećeg heroja popularne kulture. Tek nedavno su mu digli spomenik, a čak nisu bili ni prvi - pretekao ih je i jedan Mostar...

Komentari

Nema komentara.