Borat postaje akademik - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Borat postaje akademik

Borat postaje akademik

Bivša striptizeta Diablo Cody, karatist Jet Li i majstor vulgarnog humora Judd Apatow pravit će društvo Boratu u Američkoj filmskoj akademiji.

s.p. 24.06.2008 0 komentara

Borat postaje akademik

Sacha Baron Cohen iliti Borat iliti Bruno postao je novi član Američke filmske akademije - nadamo se da neće diskriminirati filmove o Židovima na dodjeli Oscara! Šalu na stranu, vjerujemo da se Cohen ne ponaša uvijek kao Borat. On je samo jedan od ukupno 105 filmskih djelatnika koje je Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti (AMPAS) pozvala u svoje članstvo.

Osvajanje Oscara ili nominacija za neku kategoriju su gotovo siguran znak budućeg akademika, no nisu jedini uvjet za pozivnicu. Već je primijećeno kako je kod kategorije glumaca Akademija pozvala zaista šaroliko društvo iz zabavnih filmova (Cohen, Jet Li) no među odabrane je ušla i ekipa iz 'ozbiljnih' filmova kao što su Josh Brolin, Ray Winstone, Marion Cotillard i veteranka Ruby Dee ('Američki gangster').

Među redateljima su odabrana ugledna imena kao što su Michael Haneke i Walter Salles, čiji film je nagrađen i na nedavnom Cannesu. Od Europljana je tu još i autor 'Džingis Kana' Sergej Bodrov, a ostalo su američki redatelji kao što su James Gray ('Braća po krvi'), Doug Liman ('Bourneov identitet'), Gore Verbinski ('Pirati s Kariba') i Jason Reitman ('Juno').

Diablo Cody je tijekom štrajka scenarista žestoko zagovarala sindikalna prava


Pozvano je i dosta kvalitetnih autorica, od dokumentarista je poziv dobila redateljica 'Jesus Campa' Heidi Ewing, a od animatora je pozivnicu dobila Caroline Leaf, koja je bila članica žirija na nedavnom Animafestu. Uz Diablo Cody ('Juno') i Judda Apatowa ('Zalomilo se'), od scenarista će akademici postati i autor 'Goniča zmajeva' i '25. sata' David Benioff, te Tamara Jenkins koja je zaslužna za hvaljenu 'Obitelj Savage'.

Uz redatelje, scenariste i glumce, u akademiju se pozivaju i djelatnici iz raznih filmskih struka - montažeri, šminkeri, stručnjaci za slikovne i zvučne efekte, čak i PR-ovci. 2004. je uvedeno pravilo da se godišnje može pozvati maksimum 137 kandidata, koji u određenom roku moraju prihvatiti poziv. Svi koji prihvate ovu počast i izaberu postati američki 'filmski akademci', imat će svečano primanje u rujnu. A poslije toga mogu glasati za Oscara, baš kao to što može i naš proslavljeni producent - Branko Lustig.

Komentari

Nema komentara.