Sarajevo i Hrvati se vole - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sarajevo i Hrvati se vole

Sarajevo i Hrvati se vole

Objavljeni članovi žirija SFF-a, među njima je i Marija Škaričić u društvu Ceylana i Hugha Hudsona. Hrvatski filmaši prezentiraju kratkiše - o Sarajevu.

s.p. 29.05.2008 0 komentara

Sarajevo i Hrvati se vole

Sarajevo Film Festival intenzivirao je suradnju sa Hrvatima i na presici u Zagrebu objavio vijesti o sljedećem, 14. SFF-u. Glavna vijest je da su objavljena imena članova žirija za Natjecateljski program igranog filma. Predsjednik žirija je Nuri Bilge Ceylan, turski redatelj koji je baš nedavno u Cannesu dobio nagradu za najboljeg redatelja. Nagrađen je za film 'Tri majmuna', koji je pohvaljen kao jedan od najboljih filmova s ovogodišnjeg Cannesa, a i ostali Ceylanovi filmovi ('Uzak', 'Climates') doprinijeli su da ga već svrstavaju u vrh filmske režije. Hrvatima je vjerojatno najzanimljivija vijest da je članica žirija i naša Marija Škaričić, koju jako cijene na Sarajevskom filmskom festivalu. Ona je jedina glumica koja je dvaput dobila nagradu Srce Sarajeva, i to za filmove 'Ta divna splitska noć' i 'Gospođica'.

Treći član žirija je ugledni britanski redatelj Hugh Hudson, koji je najpoznatiji po filmu 'Vatrene kočije' koji je osvojio 4 Oscara. U žiriju je još i Michael Weber, osnivač i direktor Match Company. Ta kompanija je počela distributerski posao s nagrađivanom 'Grbavicom', a na ovom izdanju SFF-a predstavit će 'Valcer s Bashirom' koji je također briljirao na Cannesu. U žiriju je još i Deborah Young, koja dolazi kao umjetnički direktor Taormina Film Festivala u Italiji. Young već 15 godina objavljuje filmske kritike u Varietyju, prati filmove iz ove regije, pa smo i nju često citirali kada bi prenosili strane recenzije hrvatskih filmova.


Trailer za 'Gospođicu', nagrađivani film s Marijom Škaričić

Kad smo kod hrvatskih filmova, vlada velik interes hrvatskih filmaša za SFF. Najviše prijava za Sarajevo Talent Campus dolazi baš iz Hrvatske, iz koje dolaze i čak 3 od 5 redatelja koji su nakon prošlogodišnjeg Campusa dobili priliku da snimaju kratkiše za projekt 'Sarajevo - grad filma'. Nikolina Barić za par dana počinje snimati svoj 'Sarajevo Spring', a završeno je snimanje prva dva kratka igrana filma u okviru tog projekta. To su: 'See You in Sarajevo' Vanje Sviličić i 'Orange Blanket' ('The Roof') Matije Debeljuha.

O sve većoj bosansko-hrvatskoj suradnji govorio je i Emir Hadžihafizbegović, koji je došao kao sarajevski kantonalni ministar kulture i sporta. On se ispričao na ležernoj odjeći (kratke hlače i kožna jakna), ali bio je došao sa snimanja hrvatskog filma 'Crnci' Zvonimira Jurića i Ante Devića. Hadžihafizbegović je najavio da će odmah nakon početka SFF-a, u sarajevskoj Vijećnici biti otvorena izložba Ede Murtića. U sklopu izložbe će se prikazivati i dokumentarni film Rajka Grlića 'Stina'.

Slika sa snimanja 'See You in Sarajevo', prvog igranog filma Vanje Sviličić.

Prave promocije festivala nema bez filmova, pa će u petak biti prikazan i film 'Ja sam iz Titovog Velesa' /naslovna/ Teone Strugar-Mitevske. Taj film je rađen u sklopu CineLink programa SFF-a, imao je uspješnu premijeru premijeru u Sarajevu (Specijalna nagrada žirija) i zatim je bio prvi makedonski film prikazan na Berlinaleu. O filmu i njegovoj svečanoj hrvatskoj premijeri više ovdje. Ovaj film je inače 15. premijera u kinu Europa, kojeg vodi Zagreb Film Festival na čelu s Borisom T. Matićem. Matić se na kraju i obratio novinarima, parafrazirajući pozdrav s Olimpijade i naslov filma Vanje Sviličić, te poručio 'Dobro došli u Zagreb, vidimo se u Sarajevu!'

Komentari

Nema komentara.