Gradonačelnik protiv filmova - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Gradonačelnik protiv filmova

Gradonačelnik protiv filmova

Većina političara voli festivale i slikavanje, ali novom gradonačelniku Rima nisu drage ni holivudske zvijezde ni filmska industrija.

s.p. 01.05.2008 0 komentara

Gradonačelnik protiv filmova

Talijani se mogu podičiti bogatom filmskom poviješću i raskošnim festivalima - Venecijanska Mostra i novi festival u Rimu. No postoje i oni kojima sav taj glamour i pompa idu na živce - na nedavnim lokalnim izborima, za gradonačelnika Rima izabran je tip kojem se ne sviđa filmski festival u vlastitom gradu.

Gianni Alemanno /naslovna/ je prvi desničarski gradonačelnik Rima u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, a počeo je karijeru kao omladinski lider talijanske neofašističke stranke MSI. Kao i većina europskih desničara, i on se zalaže za smanjivanje imigracije, ali ima i zanimljive dodatne ambicije. Jedan od slogana na kojima se temeljela njegova predizborna kampanja bio je: 'Alemanno, za manje filmova i više sigurnosti'.

Rimska publika lani je srdačno pozdravila brojne zvijezde
 
Naime, uz borbu protiv ilegalnih useljenika, Alemanno se bori i protiv 'rastrošnog' filmskog festivala u Rimu. Festival, koji je osnovan tek 2006., privlači najbolje filmaše primamljivom nagradom od 200.000 eura, pa je odmah postao konkurencija velikoj Mostri. No, Alemanna ne zanima borba za festivalski prestiž, izjavio je da planira smanjiti osoblje festivala i reducirati financiranje festivala iz gradskog proračuna. To će automatski značiti manje filmova, manje holivudskih zvijezda i manje raskoši.

Umjesto sadašnjeg predsjednika Festivala, Goffreda Bettinija, Alemanno kao novog šefa vidi redatelja Pasqualea Squitierija koji je nedavno opisao Rimski festival kao 'beskorisni festival' koji samo 'promovira holivudske filmove'. Natuknuo je čak i da bi ga rado zatvorio, jer 'u Italiji ima više filmskih nagrada nego filmova'.

Novi gradonačelnik uporno ističe da je talijanska kinematografija u krizi i da je Rimski festival nepotrebno razbacivanje novaca na inozemne zvijezde, no već se mogu čuti nagađanja da Alemannov potez prije svega politička poruka glumcima i filmašima koji otvoreno podržavaju ljevičarska uvjerenja da nisu poželjni u Rimu.

Neka Talijani samo štede na svojim festivalima, ali nadamo se da neće svojim primjerom nadahnuti i političare u Hrvatskoj – u Hrvatskoj bar festivali omogućuju publici da pogleda filmove koje inače ne bi vidjeli...

Komentari

Nema komentara.