Danis Tanović osnovao Našu stranku - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Danis Tanović osnovao Našu stranku

Danis Tanović osnovao Našu stranku

Bosanskohercegovački oscarovac Danis Tanović odlučio je svoju karijeru proširiti i na političko djelovanje – osnovao je novu stranku, 'Našu stranku'.

filmski.net 07.04.2008 0 komentara

Danis Tanović osnovao Našu stranku

Odluka Danisa Tanovića da osnuje političku stranku podijelila je javnost u BiH. Neki je ne razumiju i ne odobravaju, a drugi su sretni što netko želi poduzeti novi korak u politici. Osnivačka skupština stranke 'Naša stranka' održana je u subotu, a kao glavni cilj istaknuto je zastupanje čovjekovog prirodnog prava na dostojanstven život. Za predsjednika stranke izabran je Bojan Bajić, dok su potpredsjednici Maja Marjanović, Boris Divković i Danis Tanović.

Redatelj Oscarom nagrađenog filma 'Ničija zemlja' nada se da će njegova proeuropska stranka privući onaj dio glasačkog tijela koji dosada nije izlazio na izbore, razočaran političkom situacijom: 'Možemo ponuditi novu opciju Bosancima koji su se godinama žalili da nemaju za koga glasati.' Također, kao prioritet ističe stvaranje preduvjeta da najznačajnije funkcije na svim nivoima vlasti obavljaju kompetentne i poštene osobe.

Tanović ističe da je njegova dužnost da pokuša promijeniti trenutnu situaciju u etnički podijeljenoj državi. Filmski.ba javlja da je podršku je pronašao i u režiseru i prijatelju Dini Mustafiću, a obojica ističu da njihov politički angažman neće ugroziti njihov posao koji više nego dobro rade.

Slijedeći Tanovićev filmski projekt biti će još jedna ratna priča - 'Trijaža' s Colinom Farrellom u glavnoj ulozi. Glumac je baš ovih dana posjetio Bosnu kako bi se pripremio za svoju ulogu ratnog reportera, a u sklopu toga obišao je i Srebrenicu. Nakon posjeta memorijalnom centru za žrtve genocida izjavio je za Reuters kako mu je zlo: 'Teško je opisati kako su zrak i zemlja očito zatrovani ubojstvom osam tisuća ljudi u samo jednom danu. Zaista osjetite bol i gubitak i vrlo sam tužan, stvarno sam tužan.' Snimanje započinje slijedećega tjedna u Španjolskoj, a osim Colina u filmu glume i Paz Vega i Christopher Lee.

Što se tiče Tanovićevog političkog angažmana, već se mogu čuti analize koje nagoviještaju da bi 'Naša stranka' mogla dobro proći na lokalnim izborima u listopadu. Komentator Senad Pečanin tako je izjavio da je Bosna po prvi puta ima vođu koji u politiku ne ulazi kako bi postao slavan, bogat i utjecajan, jer Danis Tanović sve to već jest.

Komentari

Nema komentara.