Berlinale – kontroverzno i radišno - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlinale – kontroverzno i radišno

Berlinale – kontroverzno i radišno

Dokumentarci kontroverzno, glumci radišno, a poslovično hladni Japanci i Finci rade vruće filmove koji 'dubinski' istražuju ženstvenost.

s.p. 13.02.2008 0 komentara

Berlinale – kontroverzno i radišno

Berlinale je počelo uz razglašeni dokumentarac o Stonesima, ali je puno prašine podigao drugi dokumentarac iz konkurencije. Njegov autor, Errol Morris imao je svoju retrospektivu i na našem ZagrebDoxu, a može se pohvaliti i s Oscarom za biografsko-povijesni 'Magla rata'. Sada je predstavio 'Standard Operating Procedure - SOP' koji se bavi još jednom američkom traumom – zločinima u iračkom zatvoru Abu Ghraibu. Morris je u fimu objavio necenzurirane šokantne fotografije žrtava jer, kako kaže, 'htio je žrtvama dati lice', a na pressici nakon filma iranski novinar ga je optužio da je opravdavao počinitelje zločina, jer im u filmu dao prostora da dio odgovornosti prebace na vojno-politički vrh, koji se smatra nevinim. 'Standard Operating Procedure' - je li snimljen po pravoj proceduri?  
Dosta glumaca je vrlo radišno, pa se na projekcijama često vrte iste face. Tilda Swinton predstavila je dva filma -  'Derek' Isaaca Juliena i 'Juliu' Ericka Zonce, koji je dosta razočarao kritičare. Iako su poljuvali loše oformljen i klišeiziran lik Julije, za izvedbu uloge autodestruktivne alkoholičarke ne štede se pohvale.

I Ben Kingsley predstavio je dva filma na Berlinaleu. Za triler 'Transsiberian' Brada Andersona morao je usavršiti ruski naglasak, jer glumi korumpiranog policajca povezanog s bračnim parom koji šverca heroin transsibirskom željeznicom. 'Film počinje kao turistička avantura, a pretvara se u roman od Dostojevskog' – opisuje svoj film sir Kingsley, ali kritičari nisu toliko oduševljeni. Druga uloga je u 'Elegy', gdje Kingsley glumi sveučilišnog profesora u vezi s lijepom studenticom Consuelom (Penelope Cruz). Taj film Isabel Coixet je u konkurenciji za nagrade, a preporuka mu je i što je rađen po romanu 'starog perverznjaka' Philipa Rotha.

Ben Kingsley je u 'Elegy' dobio zaista dobru ulogu - ljubavnika Penelope Cruz
Kinezi se bore za nagrade s filmom 'In Love We Trust' Wanga Xiaoshuaia, pričom o umirućem djetetu za koju su neki već izjavili da joj fali emocija – iznenađujuće s obzirom na temu. Veći utisak ostavili su Finci, koji su predstavili 'Black Ice' /naslovna/ o ginekologinji koja prati mladu ljubavnicu svojeg muža, a sumnja da je i zatrudnila s njezinim dragim. Što drugo profesionalka može uraditi nego drogirati svoju 'prijateljicu', odnijeti je kući i obaviti pregled... za vrijeme kojeg će se pacijentica probuditi. Za one koji se pale na takve perverzne priče, 'Berlinalci' su u pratećem programu priredili japanske 'ružičaste' filmove, soft porniće s artističkim ambicijama i kultnim statusom.

Inače, već smo spomenuli da se na kraju Berlinalea, u programu 'Why Democracy', prikazuje i film naše Vanje Sviličić 'Na trgu'. Posljednja vijest je da će taj film biti prikazan na predstojećem ZagrebDoxu, pa ćete tako imati čast vidjeti taj film odmah poslije publike s A-festivala.

Komentari

Nema komentara.