Klasična reciklaža - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Klasična reciklaža

Klasična reciklaža

Ako nitko više ne čita debele knjige iz 19. stoljeća i ne gleda crno-bijele hororce, onda postoji samo jedno rješenje – snimiti sve kako treba i u boji.

filmski.net 06.02.2008 0 komentara

Klasična reciklaža

Hollywood se ‘brine’ za svoje klasike na već isproban način – ‘reciklira’ ih. Već smo javili kako se opet nasnimavaju hororci osamdesetih, a sada su postali trendy horor klasici iz četrdesetih godina. Da, baš oni u kojima su glumili Boris Karloff i Bela Lugosi – dakle, kultni filmovi za ljubitelje strašnih faca.

Filmska kuća RKO Productions najavila je osnivanje posebne filmske kompanije prigodnog imena Roseblood (krvava ruža), koja će biti zadužena za rimejkanje osam starih hororaca iz RKO-a. Pola filmova s te liste sufinancirat će Twisted Pictures koji produciraju i 'moderni' serijal ‘Slagalica strave’. Filmovi koji će 'ustati iz groba' su: ‘I Walked With a Zombie’, ‘Lady Scarface’, ‘While the City Sleeps’, ‘Monkey's Paw’, ‘The Seventh Victim’, ‘Bedlam’, ‘Body Snatcher’, ‘Five Came Back’, iza kojih stoje redatelji kao što su Robert Wise i Jacques Tourneur.


'I Walked with a Zombie', r: Jacques Tourneur, trailer filma iz 1943.

Predsjednik RKO-a Ted Hartley već je napravio financijsku računicu i zaključio kako su najisplativiji hororci koji koštaju manje od 10 milijuna dolara i imaju široku distribuciju. O umjetnosti se ne govori, ali se nadamo da bi netko od nadležnih mogao angažirati i Tima Burtona – čovjek već ima iskostva sa povijesnim filmskim trashom, sjetimo se samo 'Ed Wooda'.

Kad već govorimo o filmskoj reciklaži i klasicima, spomenimo i da se sprema još jedna ekranizacija ‘Orkanskih visova’ Emily Bronte. Radit će je John Maybury koji je karijeru počeo uz nezavisne i eksperimentalne filmove, glazbene spotove (‘Nothing Compares To You’) i gay filmove. Za Hollywood je snimio ‘Pomračenje’, koji je ispao preeksperimentalan za široku publiku, ali je predstavio Keiru Knightley kao ozbiljnu glumicu. 

Melodramatična priča o strastvenoj ljubavi bogate Cathy i sirovog Heathcliffa ima već nekoliko filmskih inačica, a u posljednjoj su ukleti par tumačili Ralph Fiennes i Juliette Binoche. Maybury je baš dovršio snimanje biografije Dylana Thomasa ‘The Edge Of Love’, a i u tom filmu glavna glumica je opet bila Keira. Ostaje da se vidi da li će Maybury i Keira i treći put surađivati, producenti ionako nemaju mašte ni za novu priču, a kamoli novi casting.

Komentari

Nema komentara.