Rambo nagrađuje - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Rambo nagrađuje

Rambo nagrađuje

Čim se lik Johna Ramba prvi puta pojavio na filmu postao je simbol smrtonosnog, ali ranjivog vojnika koji ustaje protiv ugnjetavanja i nepravde.

filmski.net 24.01.2008 0 komentara

Rambo nagrađuje

Riječ 'Rambo' danas označava ekstremnu vojnu agresiju i čovjeka kojega su okolnosti primorale na agresivno ponašanje. 'Rambo je onaj mitski čovjek koji je odabran da obavi posao koji ne želi, ali je rođen da to učini,' kaže Sylvester Stallone - scenarist, redatelj i glavna zvijezda filma. Stallone se nije namjeravao toliko angažirati oko četvrtog 'Ramba', ali nakon pozitivnog iskustva sa snimanjem 'Rockya Balboe', shvatio je da će to biti posljednje poglavlje ovog lika i da želi sudjelovati u svim aspektima produkcije.

Mjesecima je istraživao priču. Intervjuirao je predstavnike UN-a, misionare, i plaćenike: 'Pitao sam ih gdje se na svijetu trenutačno najočitije i najokrutnije krše ljudska prava, a da se o tome najmanje piše i zna? Rekli su - u Burmi.' Stallone nije želio da kraj priče o Rambu bude neki krimić o drogama ili o pljački nakita. Htio je da to bude priča o humanosti i ljudskome stanju.

Posljednji 'Rambo' temelji se stvarnom građanskom ratu koji traje već 60 godina između potlačenog naroda Karen i vladajuće burmanske vojske. To je najduži građanski rat novije povijesti. Glumac Muang Muang Khin, bivši je vođa karenskih pobunjenika, a u 'Johnu Rambu' portretira burmanskog bojnika. Iako živi na Tajlandu, smatra da će njegov život nakon premijere filma biti u opasnosti zbog mogućnosti odmazde.

Stallone na setu  u ulozi redatelja

'Pokušavate promijeniti činjenicu…da smo životinje. Kao rat koji se vodi ondje, bilo gdje, to je u krvi. Rat je prirodan, mir je slučajnost. Tako je to. Kad ste prisiljeni ubiti je lako kao disati,' pesimistično u filmu zaključuje John Rambo. No, njegov tvorac Stallone osobno se nada da kao što svijet danas zna za Ramba, možda će nakon ovog filma znati i za pleme Karen i njihove nevolje.

A mi vas u novoj nagradnoj igri pozivamo da do srži upoznate Johna Ramba. Distributer filma Pa-Dora poklanja vam četiri paketa sa po tri DVD-a - kolekciju dosadašnja tri filma o Rambu. Da bi ih osvojili napišite nam zašto volite Ramba. Odgovore i svoje podatke (ime, adresu) pošaljite na info@filmski.net do 31. siječnja.

Sretno!

*** *** *** *** ***

Dragi naši Ramboljupci, totalno ste nas očarali svojim odgovorima! Toliko da smo ih odlučili objaviti, ali u vrlo skraćenoj verziji. Evo dobitnika:
Miljenka Drenski iz Ðurmaneca voli Ramba jer je njen suprug 'totalno lud za njim, više sam i prestala brojati koliko je puta koji nastavak Ramba gledao.'  
Fabijan Banković iz Pule Ramba je gledao kao srednjoškolac, kao vojnik JNA i kao student, a i danas misli da je on 'faca, on rastura, on je sam protiv svih.'
Mario Perić iz Velike smatra da Rambo 'promiče multikulturalizam, družeći se sa Vijetnamcima (i onda neki kažu da su njegovi filmovi provijetnamsko ratovski - čista bezočna laž), Talibanima (Gdje ćeš bolji način da staneš na žulj Georgeu Bushu), a prkoseći nepravdi i teroru (pa makar bila ona i ona američka).'
Matija Vincek iz Zagreba napravio je popis od 10 točaka zašto voli Ramba, a izdvajamo onu broj 4 - jer ga izgledom podsjeća na Rockya Balbou.

Eto, čestitamo!

Komentari

Nema komentara.