Nema glumaca, nema Globusa - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nema glumaca, nema Globusa

Nema glumaca, nema Globusa

Nakon što su se glumci solidarizirali sa scenaristima, svečanost Zlatnih globusa je otkazana. Ipak, producenti pomalo popuštaju...

s.p. 08.01.2008 0 komentara

Nema glumaca, nema Globusa

TV mreža NBC otkazala je televizijski prijenos dodjele Zlatnih globusa 13. siječnja i zamijenila je - tiskovnom konferencijom! Najbolji među filmašima tako će pokupiti svoje nagrade, a zatim na presici pozirati i davati intervjue. Umjesto trosatne ceremonije održati će se skromna dodjela u hotelu Beverly Hilton. 

Prvotno je zamišljeno da NBC snima party na kojem će biti nominirani i uživo prenosi 'običnu' dodjelu, bez popratnog showa, ali scenaristički sindikalci iz WGA su bili nepopustljivi. Totalno bojkotiraju ikakav prijenos dodjele, a podržavaju ih kolege iz glumačke struke (SAG). Zato su otkazane sve popratne zabave, od glamura neće biti ni 'g', a organizatori i NBC imat će milijunske štete. Da stvar za NBC bude još gora, konkurentska mreža Fox u vrijeme dodjele nudi premijeru TV serije 'Terminator: The Sarah Connor Chronicles'

Pravi razlog otkazivanja prijenosa je nedolazak filmskih zvijezda, koje su se solidarizirale sa WGA. Bojkot su najavili: Julia Roberts, Johnny Depp, George Clooney, John Travolta, Denzel Washington, Cate Blanchett, Jodie Foster. Keira Knightley, nominirana za najbolju glumicu u 'Okajanju', ima i posebne razloge za solidarnost sa piscima – njezina majka Sharman Macdonald je dramatičarka. Steven Spielberg koji je trebao preuzeti nagradu za životno djelo učiniti će to druge godine, na službenoj cremoniji.

  Keira Knightley - uvijek uz majku Sharon

Predstavnik scenarista zahvalio se 'braći i sestrama iz udruge glumaca' i pozvao studije da se vrate na pregovarački stol. Zauzvrat, WGA je dopustila scenaristima da pišu za nagradu glumaca, SAG Awards (27.1.) te Independent Spirits Awards (23. veljače). Glumcima u lipnju ističe njihov kolektivni ugovor, pa je ovo fantastična prilika da pokažu šefovima što će se dogoditi ako i oni uđu u štrajk.

Za razliku od Keire, neki od glumaca su (dijelom) i na suprotnoj strani, pa tako Tom Cruise (zajedno s Paulom Wagner) vodi studio United Artists i muku muči i s menadžerskim poslom. No on se nije želio sukobljavati s kolegama filmašima i sklopio je dogovor sa scenaristima. Tako je dogovoreno da scenaristi mogu surađivati s njegovim studiom na budućim projektima, a Cruiseu je trenutno najbitnije i da dovrši ratni spektakl 'Valkyrie'. Osim njega, i moćna braća Weinstein iz drugog utjecajnog nezavisnog studija dogovaraju se s WGA da dopusti svojim članovima suradnju s njima, a tračevi su i da Lionsgate i Lucasfilm stupaju u samostalne pregovore.

Wagner, Cruise i Weinstein - jesu li oni spas za scenariste? 

Udruga filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), te veliki studio MGM (većinski vlasnik United Artistsa) nisu zadovoljni tim potezima, no čini se da uporni scenaristički štrajk i taktika 'zavadi pa vladaj' uspijevaju u pritisku na filmske kuće. Pitanje je samo još da li će nakon Zlatnih globusa WGA i glumci uspjeti 'minirati' i dodjelu Oscara, ili će već nervozni veliki producenti nakon procjene sadašnje i buduće štete – popustiti.

Komentari

Nema komentara.