Berlinske zavrzlame - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlinske zavrzlame

Berlinske zavrzlame

Ove je godine Berlinale otpočeo na pravi filmski način - pokoja zvijezda, mnogo više novinara, oveći skandal i nekorektna konkurencija. Krenimo redom.

06.02.2004 0 komentara

Berlinske zavrzlame

Kako je i najavljeno, festival je otvoren projekcijom Minghelline ratne drame 'Cold Mountain' (jel' to samo mene bode u uho hrvatski prijevod 'Studengora'?) koja se u festivalskom programu našla izvan konkurencije. Izvan svih festivalskih događanja ostale su i zvijezde filma: Nicole Kidman, Jude Law i Renee Zellweger koji su otkazali planirane dolaske.

Na novinskoj konferenciji se Anthony Minghella potužio Reutersu da je izložen neprestenoj kritici američkih domoljuba zbog odabira glumaca i lokacija snimanja. Navodno su se mnogi patrioti našli uvrijeđenim jer Britanac i Australka imaju glavne uloge, a cijela se drama o svetom dijelu američke povijesti snimala u Rumunjskoj pod redateljskom palicom još jednog Britanaca. Zamislite samo koji bi skandal izbio kad bi se priča o hrvatskom Domovinskom ratu snimala u Ukrajini, a glavne likove glumili Talijan i Šveđanka.

Osim što se ogradio od sabotiranja Amerikanaca u produkciji filma, Minghella je iznio i nekoliko argumenata u svoju korist. Pripomenuo je kako smatra da 'Cold Mountain' dobro ocrtava ratno stanje u kojem se danas Amerika nalazi, ali i da 'to nije samo američki film. Njegov sadržaj je znakovit za svakoga. Univerzalan je.'

Puno se pričalo o Amerikancima, ali mnogo se više ima za reći o značenju ovog festivala za njemačku filmsku industriju. Prošle godine desio se ponovni uzlet za njemački film koji je otpočeo osvajanjem Oscara u konkurenciji najboljeg stranog filma za 'Nowhere in Africa'. Doprinjeo mu je i uspjeh filma 'Good Bye, Lenin', ali i mnoge koprodukcije. U Njemačkoj se snimao 'Neprijatelj pred vratima', nastavak 'Bourneovog identiteta', a Kevin Spacey u Berlinu trenutno režira svoj 'Beyond the Sea'. Sve to doprinosi važnosti Berlinalea pa je uz Cannes i Veneciju na vrhu ljestvice najbitnijih filmskih događanja.

Rivalstvo Cannesa i Berlina ove je godine posebno došlo do izražaja. Premoć su ipak dobili Francuzi i to nakon što su u posljednji čas preoteli iz Berlinskog programa tri filma. Nijemce to, navodno, nije naljutilo nego su taj potez shvatili kao zdravu konkurenciju. Jedan od spornih filmova je i 'Motorcycle Diaries' redatelja Roberta Redforda o revolucionaru Che Guevari, Berlinaleu je ipak za utjehu ostao dokumentarac iste tematike.

Veći skandal od 'otimanja' filmova priredili su berlinski studenti koji su pred Palast Theaterom protestirali protiv vladinih planova o smanjivanju fonda za visoko obazovanje. Uspjeli su prodrijeti do atrija Palasta pa su zvijezde s crvenog tepiha izgledale malo nervozno dok je intervenirala policija. Cijeli incident je odgodio početak ceremonije otvaranja za sat vremena.

Festival će trajati do 15. veljače, biti će prikazana 23 filma u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, među kojima i Brešanovi 'Svjedoci'. Očekuje se dolazak Jack Nicholsona, Diane Keaton, Cate Blanchett, Juliette Binoche, Julie Delpy, Petera Fonde, Robin Williamsa, Woodya Harrelsona i Ethana Hawkea. Ako se svi pojave, zasigurno će biti još sočnih festivalskih priča kroz ovih jedanaest dana.

Komentari

Nema komentara.