EFA – odbrojavanje počinje - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      EFA – odbrojavanje počinje

EFA – odbrojavanje počinje

Još koji dan i u Berlinu će se održati dodjela europskih filmskih nagrada. Domaćica je Emmanuelle Beart, a sviraju 'Lenjingradski kauboji'.

s.p. 29.11.2007 0 komentara

EFA – odbrojavanje počinje

Nagrade Europske filmske akademije dodijeliti će se ove subote u Berlinu. Kao i svaki pravi spektakl i ova dodjela ima svog redatelja - Volkera Weickera koji je već radio na Eurosongu. Ceremoniju dodjele vodit će francuska glumica Emmanuelle Beart, uz asistenciju njemačkog glumca Jana Josefa Liefersa ('Rossini'). U berlinskoj Areni očekuje se 1400 uzvanika, a posebne gošće bit će glumačke legende Jeanne Moreau i Liv Ullmann. Osim njih dvije, među prezenterima se nalaze glumci i glumce iz cijele Europe, a ako ste baš jako znatiželjni popis svih njih možete vidjeti ovdje.

Neki dobitnici se već znaju - Jean-Luc Godard, sinonim za europski i art film, dobiva nagradu za životno djelo, a za rad u 2007. nagrađen je jedan od omiljenih Scorseseovih snimatelja - Michael Ballhaus ('Pokojni').

Srpski redatelj Stefan Arsenijević ('Atorzija') dobio je čast da uručuje novoutemeljenu nagradu za koprodukciju. Prvi 'Prix Eurimages' dobivaju dvoje producenata, Veit Heiduschka i Margaret Menegoz. Oboje je poznato uglavnom po suradnji s Michaelom Hanekeom - Heiduschka je producent većine njegovih filmova (uključujući i nagrađivani 'Skriveno'), a Menegoz ima u svojem životopisu i suradnju s Wimom Wendersom, Volkerom Schlöndorffom i Rainerom Wernerom Fassbinderom.

Savršena domaćica Emmanuelle Beart

'Coeurs' ('Private Fears in Public Places') Alaina Resnaisa osvojio je Prix Fipresci, tj. kritičarsku nagradu Europske filmske akademije. Riječ je o adaptaciji drame Alana Ayckbourna (koja je umjesto u London smještena u Pariz) o usamljenosti i žudnji šest sredovječnih likova, a EFA je objavila da nagrada slavi 'jednog od najvećih redatelja europskog filma koji ima bitan utjecaj na moderni film.'

Zabave nema bez dobre svirke, a za atmosferu na dodjeli će se pobrinuti finski Leningrad Cowboys, poznati po ludoj svirci, bizarnim frizurama i nastupima u filmovima Akija Kaurismäkija. Povodom 20. godišnjice EFA–e u petak se održava i poseban koncert europske filmske glazbe pod geslom 'Sretan rođendan, EFA', a od srijede se održava i posebna konferencija pod naslovom 'Europa u pokretu – migracije u filmovima'. Na konferenciji sudjeluju filmaši kao što su Marjane Satrapi i Danis Tanović, kojem društvo na filmskim diskusijama pravi i njegov producent Čedomir Kolar, inače rođeni Riječanin.

'Gospođica', r: Andreja Štaka

U sklopu konferencije prikazuje se i šest filmova na temu migracija, a dvije posljednje projekcije u petak su ujedno i otvaranje Festivala nezavisnog filma 'Oko svijeta u 14 filmova'. Za nas je bitno spomenuti da se među tih 6 'emigrantskih filmova' nalazi i 'Gospođica' Andreje Štake s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi.

Kao medijski pokrovitelj EFA-inih nagrada, Filmski.net će pravovremeno objaviti pobjednike, a najviše šanse imaju hitovi monarhističkog naslova ('Kraljica', 'Posljednji kralj Škotske'), 'Persepolis' i pobjednik Cannesa '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana'. Tko će trijumfirati na dodjeli Europskih filmskih nagrada saznat ćemo u subotu navečer, a vi izaberite svog favorita na listi nominiranih i – navijajte...

Komentari

Nema komentara.