Kako Norvežani parodiraju Tarantina - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kako Norvežani parodiraju Tarantina

Kako Norvežani parodiraju Tarantina

Nije 'Kill Bill' nego 'Kill Buljo', nije Uma nego Boratov dvojnik, a nije ni Hollywood nego norveški omladinci koji se zezaju s Tarantinom i Laponcima.

s.p. 14.11.2007 0 komentara

Kako Norvežani parodiraju Tarantina

Dok se Quentin Tarantino premišlja hoće li ili neće snimiti prequel 'Kill Billa', u svijetu hit postaje norveška parodija na Tarantina nazvana - 'Kill Buljo'.

Sve je počelo kao šala u stilu: 'zar ne bi bilo zabavno da napravimo (sjeverno)norvešku parodiju Kill Billa', a završilo je sa 60.000 gledatelja u Norveškoj i distribucijom u SAD-u i ostatku svijeta. Dva frenda, Tommy Wirkola i Stig Frode Henriksen prvo su za jedan dan snimili kratki film, montirali ga za sat i pol i distribuirali ga na Webu. Poslije 10.000 downloada na Netu, napravili su i nastavak, koji je imao čak 300.000 downloada. Zatim je za snimanje filma skupljeno stotinjak tisuća dolara, pa su redatelj Wirkola i koscenarist Henriksen napravili i dugometražnu verziju. Film je osim 'Kill Billa' parodirao i neke norveške filmove, te je postao hit br. 1 u norveškim kinima.

Da film ima međunarodnu budućnost potvrđuje i to da je Weinstein Company otkupila prava za SAD, Veliku Britaniju i Australiju, a prava na distribuciju filma kupili su u Japanu, Poljskoj,Turskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji i brojnim drugim zemljama - zasad se ne spominje Hrvatska. Dok će u Americi film vjerojatno otići direktno na DVD, u nekim od zemalja planira se čak i kino-distribucija. Wirkola je iznenađen što će njihov filmić gledati u cijelom svijetu, a posebno mu je draga distribucija u SAD-u, jer onda i Tarantino ima priliku vidjeti film. Neke norveške novine su objavile da je navodno Quentin pogledao trailer i bio prilično zadovoljan, te želi pogledati i cijeli film.


'Kill Buljo', r: Tommy Wirkola, trailer na engleskom

A baš kao i u kultnom Tarantinom filmu, glavni lik traži i ubija članove odreda koji su mu pobili najbliže baš prije sudbonosnog vjenčanja, a osveta se najbolje obavlja u žutoj trenirci i uz oštru katanu. Istina, ovaj put nije zgodna Uma Thurman, nego lik koji strašno podsjeća na Borata - valjda zbog brčića i uzrečice: 'Niiicee'. I baš oko 'boratovskih' fora se i digla glavna buka oko filma. Naime, glavni likovi, osvetnik Jompa Torman i vođa odreda ubojica Tampa Buljo pripadaju istoj etničkoj skupini, uz koju su vezane brojne šale u filmu.

Buljo tako nije ime iz viceva o Bosancima, već i uobičajeno ime u skandinavskom narodu koji sebe zove Saami, a u svijetu ih poznaju pod (za njih pogrdnim imenom) Laponci. Kao i u 'Boratu', postavilo se pitanje da li se film ruga jednom narodu ili samo ismijeva predrasude i stereotipe. Uslijedile su i neke tužbe, no to je samo pomoglo zvjezdanom statusu filma. Reakcije na film u samoj Norveškoj su podijeljene.


'Kill Buljo' norveški trailer

Obožavatelji 'Bulje' proglašavaju film najboljom ikad napravljenom norveškom parodijom, koja ima reference i na 'Ratove zvijezda' i 'Oslobađanje', a posebno ističu da je napravljen uz minimalni budžet i bez pomoći filmskog establišmenta. Drugi Norvežanin tvrdi da je film toliko neduhovit da ga od njega 'boli glava' i 'pada u depresiju'.

Dok mi ne dobijemo priliku da pogledamo film i donesemo svoju ocjenu, možemo vam ponuditi trailer s engleskom sinkronizacijom koja zvuči kao da je došla iz hongkonških filmova, no to samo doprinosi trash ugođaju. Ljubiteljima Bore Leeja ova poetika će sigurno biti bliska - da li ovaj film možemo očekivati na sljedećoj Reviji amaterskog filma?

Komentari

Nema komentara.