Ave Šerbedžija! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ave Šerbedžija!

Ave Šerbedžija!

Rade Šerbedžija je na Cinema Rome Film Festu dobio glavnu glumačku nagradu za mušku ulogu, što je kruna njegove 40-godišnje karijere.

filmski.net 27.10.2007 0 komentara

Ave Šerbedžija!

Rade Šerbedžija dobio je nagradu 'Marko Aurelije' na Rimskom filmskom festivalu koji se održavao od 17. do 27. listopada. Dodijeljena mu je za njabolju mušku ulogu i to u filmu 'Fugitive pieces' redatelja Jeremyja Podeswe.

U obrazloženju žirija Festivala stoji da su počašćeni što mogu dodijeliti ovu nagradu izuzetnom glumcu: 'Njegov lik pokazuje veliku ljudskost prema jednom dječaku usprkos tome što dovodi u pitanje vlastiti život. Rade je svoju rolu odigrao s velikim senzibilitetom i vjerodostojnošću, koja njegov lik stavlja u centar filma.' Ova nagrada vrhunac je Šerbedžijina 40-godišnjeg rada na filmu. Naime, njegov prvi film, 'Iluzija' Krste Papića, snimljen je 1967. godine.

'Fugitive pieces' /naslovna/ ekranizacija je romana Kanađanke Anne Michaels, a govori o čovjeku koji nastoji prevladati traume iz djetinjstva u vrijeme Drugog svjetskog rata, zbog kojeg je morao bježati iz Poljske u Grčku. Rade igra grčkog arheologa Athosa, koji dječaku Jakobu spašava život i vodi ga u novu domovinu. Inače, ovo je samo jedan od Šerbedžijinih novih projekata.


Trailer za 'Juno'

Najboljim filmom proglašen je 'Juno' – komedijica o tinejdžerskoj trudnoći redatelja Jasona Reitmana o kojoj smo već pisali. U glavnoj konkurenciji prikazano je 14 filmova, a specijalna nagrada žirija otišla je u ruke iranskog redatelja Abolfazla Jalilia za 'Hafez' o perzijskom pjesniku. Izvan konkurencije sponzori su nagradili Seana Penna za putopisnu dramu 'Into the Wild'.

Nagrada 'Marko Aurelije' za najbolju glumicu otišla je Jiang Wenli za 'And The Spring Comes' o opernoj pjevačici iz provincije koja sanja o tome da postane zvijezda pekinške Opere za vrijeme Kulturne revolucije. Nagrade je dodijelio festivalski žiri, sastavljen od 50 članova, a presjedao mu je oskarovac Danis Tanović.

Crvena fontana di Trevi izazvala je senzaciju Crvena fontana di Trevi izazvala je senzaciju

Rimski festival pokrenut je prošle godine kao svojevrsna konkurencija razvikanoj Veneciji, Iako je 'friški' u festivalskom svijetu, privukao je mnoštvo poznatih lica. No kritičari su spočitnuli da mu manjka osobnosti – izvan konkurencije ostala su ostvarenja prvoklasnih redatelja i glumaca. Neki su otišli čak tako daleko da su najzanimljivijim trenutkom festivala proglasili čin vandala koji je u znak protesta obojio poznatu fontanu Trevi u crvenu boju. Time je, navodno, izrazio svoje negodovanje zbog novca utrošenog na rasprostiranje crvenog tepiha.

Komentari

Nema komentara.