Tko reže De Palmu? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tko reže De Palmu?

Tko reže De Palmu?

Redatelj je pokušao prikazati necenzuriranu istinu rata o Iraku, ali je dobio po prstima – izbačene su stvarne snimke ratnih užasa. 

s.p. 16.10.2007 0 komentara

Tko reže De Palmu?

Slavni redatelj hororaca Brian De Palma šokirao je profinjenu venecijansku publiku svojim realističnim prikazom ratnih zločina američkih vojnika u Iraku. U filmu 'Redigirano' ('Redacted') grupa vojnika siluje i ubija djevojčicu u zemlji koju su došli 'osloboditi', a najpotresnije je što je rađen po istinitom događaju. Redatelj sigurno nije pristalica iračkih gerilaca, ali njegov film je zaista 'gerilski'  - izgleda kao pravi niskobudžetni film sniman s HD kamerama i s nepoznatim glumcima, uglavnom pravim vojnicima.    


'Redigirano' ('Redacted'), r: Brian de Palma, trailer

Kako bi napravio film još uvjerljivijim i potresnijim, De Palma se potrudio da film snimi poput nekog dokumentarca - gledatelj prati događaje kroz fikcione snimke nadzornih kamera, televizijskih vijesti, internetskih blogova i YouTube filmova. To je ujedno i poruka filma – pravu istinu možeš saznati samo preko alternativnih kanala, a u mainstream medijima (i kinu?) vidiš samo ono što je – redigirano (izmijenjeno, 'ispravljeno', uređeno...).

Film počinje izjavom o odricanju odgovornosti s koje postupno nestaje sve više i više riječi – kao da ih briše nevidljiva ruka nekog od cenzora. Da poentira taj svoj stav, De Palma je na kraju filma stavio prave, neredigirane slike rata u Iraku (mrtve, osakaćene, ožalošćene...) koje su festivalsku publiku na Mostri ostavile bez riječi, potresenu i uplakanu.
 
No, na nedavnoj projekciji filma 'Redacted' na filmskom festivalu u New Yorku film je prikazan bez tih slika, te je ironijom sudbine (i odlukom distributera Magnolia Pictures) film 'Redigirano' prikazan redigirano. Zbog toga je nastao pravi verbalni fajt na presici - De Palma je okrivio vlasnika distributerske tvrtke Magnolia Pictures, nakon čega je ustao predsjednik Magnolie Eamonn Bowles i izjavio da fotografije nisu objavljene iz legalnih razloga (a kasnije su se spominjale i obitelji žrtava, koje bi mogle vidjeti 'uznemirujuće slike'). Zatim se umiješao i De Palmin vjerni producent Jason Kliot, braneći De Palmu i njegovu redateljsku hrabrost.


Snimka s presice

A hrabrosti će mu sigurno trebati, u domovini bi ga neki najradije linčovali. Osim 'zasjede' od strane vlastitog distributera, De Palmu čekaju i očekivani napadi od strane dežurnih domoljuba. Tako ga je desničarski kolumnist Bill O'Reilly nazvao 'istinskim negativcem u našoj zemlji' i 'prorekao' da bi film mogao povećati ubojstva američkih vojnika. Čini se da nakon snimanja filma o pravom i onom medijskom ratu, De Palmi preostaje i rat s novinarima i filmskim moćnicima, a jedino ako pobijedi moći će objaviti svoje djelo – neredigirano!

Komentari

Nema komentara.