Crveni kineski kamen spoticanja - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Crveni kineski kamen spoticanja

Crveni kineski kamen spoticanja

Najambiciozniji projekt azijske kinematografije snima se u Kini, a najveći zaplet ove epske povijesne priče odvija se iza kamera.

z.m. 27.09.2007 0 komentara

Crveni kineski kamen spoticanja

Povijest kazuje ovako: 208. godine, na rijeci Jang Ce kod Crvenog grebena odigrao se krvavi sukob milijun vojnika, a nakon toga Kina je podijeljena na tri carstva. Prema tom događaju snima se grandiozni 'Red Cliff', velik i po budžetu i po trajanju i po efektima, a svakako i po imenima koje je okupio. Predvodi ih  redatelj John Woo koji se nakon jedanaest holivudskih godina vratio snimanju na materinjem kineskom jeziku. To nije bilo nimalo lako: 'Ovaj film mi je potrošio najviše energije, najduže sam ga pripremao i najviše me izmorio,' kaže Woo.

A veliki film pratile su i velike nevolje. Počele su već s odabirom glumaca. Tony Leung je u ožujku napustio projekt jer se navodno nije mogao obvezati na šestomjesečni rad. Nedugo zatim stigla je bombastična vijest da sa seta odlazi i super-star azijske kinematografije Chow Yun-fat koji se proslavio baš zahvaljujući Woovim filmovina iz 80-tih ('Bolje sutra', 'Killer'). Razlozi njegovog odustajanja nisu do danas poznati, no srećom po producente, u međuvremenu se Leung predomislio i vratio, ali u drugoj ulozi. Ostale azijske zvijezde u filmu su Zhang Fengyi, Chiling Lin, Chang Chen, Vicky Zhao i Hu Jun.

Angažirane su 'vojske' statista

Zatim su počele nevolje s lokacijom. Woo nije dobio dozvolu kineskih vlasti da film snimi na originalnoj lokaciji na rijeci Jang Ce tako da su dio sredstava morali preusmjeriti na građenje dodatne scenografije i kompjutersku animaciju. Angažiran je Oscarom nagrađeni scenograf Tim Yip ('Tigar i zmaj') no on je obavio samo pola posla, jer su mu nedavno producenti otkazali suradnju. Kažu – istekao mu je ugovor, iako su lokalni mediji objavili da je Yip otpušten, jer su obilne kiše odnijele cestu koju je izgradio kao dio seta. Vremenske prilike ekipi nikako nisu išle na ruku. Kiše su konstantno uništavale scenografiju, a nesnosne vrućine bile su prava muka za glumce pod teškim vojnim oklopima.

Mnogo pažnje posvećeno je specijalnim efektima

Za specijalne efekte brinuti će se iskusni Craig Hayes ('Robocop', 'Matrix') čija je matična kuća Orphanage radila uspješnice poput 'Pirata s kariba', 'Superman - Povratak' i nadolazećeg 'Iron Mana'. Producenti tvrde da će zbog efekata 'Red Cliff' biti posebno privlačan mlađoj publici kojoj se svidio '300' i 'Troja', a najavljena je već video igra 'The War of the Red Cliff'.

Zbog svega ovog, 'Red Cliff' je najskuplji filmski projekt u Aziji, a financiran je iz četiri izvora - Kine, Tajvana, Japana i Južne Koreje. Pričalo se da je budžet oko 80 milijuna dolara, ali kasnije su i redatelj i producenti opovrgli te tvrdnje i rekli da je manje od 80, no nisu precizirali koliko. 

Prema scenariju film bi trebao trajati četiri sata. Za azijsko tržište biti će podijeljen na dva zasebna dvosatna dijela, a ostala svjetska publika dobiti će verziju od dva i pol sata. Film je posebno važan kineskoj vladi, koja konstantno požuruje snimanje jer računa da će njegova monumentalnost i povijesna tematika biti dobra reklama cijeloj zemlji. Naime, kako sada stvari stoje, prvi dio 'Red Cliffa' bi se u kinima trebao pojaviti u srpnju 2008, baš uoči ljetnih Olimpijskih igara u Pekingu.

Komentari

Nema komentara.